Música

Els Tyets es coronen amb 4 premis Enderrock després d'un any de somni

Mushkaa i Sílvia Pérez Cruz també lideren la collita dels guardons de la música catalana, amb dos premis sota el braç

4 min
The Tyets, guanyadors de 4 Enderrocks

GironaNit de gala a l’Auditori de Girona, ple a vessar de professionals del món de la música, periodistes, influencers i autoritats reunits per celebrar la 26a edició dels Premis Enderrock, que reconeixen la millor música catalana de la temporada. La gala, presentada per Alba Riera i Andreu Juanola, ha coronat l’any absolutament brillant i de rècord dels The Tyets, que s'han endut quatre guardons: el de millor artista —tant segons la crítica com per votació popular—, el de millor disc de música urbana per Èpic solete i el de millor cançó per l’himne inesgotable Coti x Coti, que no ha parat de sonar aquest estiu. “Ens sentim molt orgullosos de ser catalans i formar part d’aquesta indústria, molaria que ens deixéssim de tirar pedres a la teulada perquè si remem en la mateixa direcció ens n'anem a la Lluna”, ha dit Oriol de Ramon quan ha recollit el premi.

Seguint el duet mataroní de trap i reggaeton, la Mushkaa, amb un públic cada vegada més divers i fidel, ha estat una de les altres triomfadores de la nit. S’ha emportat el premi de millor artista revelació per votació popular i el de disc de música urbana segons la crítica, per l’àlbum autoeditat Tas Loko Mixtape, encara amb temes pendents de llançar com SexeSexy, anunciat en col·laboració amb la seva germana Bad Gyal. “No sabeu la que tenim muntada amb la família, una liada impressionant, però treballem junts per ser feliços i és un privilegi estar amb gent amb tantes ganes”, ha agraït Irma Farelo dalt de l'escenari, lluint la samarreta del futbolista díscol Balotelli.

Als antípodes dels ritmes urbans de Mushkaa, els Enderrock han reconegut igualment Sílvia Pérez Cruz amb dos premis, en el seu cas pel disc Toda la vida, un día, valorat tant pel públic com pels periodistes, compartit ex aequo amb l’àlbum Corsé de la compositora i pianista Clara Peya, també de Palafrugell. 

Sisa i Pascal Comelade, premis especials

Així mateix, les votacions populars han repartit premis entre Stay Homas (millor videoclip per La platja), Miki Núñez (disc en llengua no catalana), que ha promès un futur àlbum en català, Els Catarres (àlbum de pop-rock) i Pony Pisador (disc de folk). Els premis de la crítica, que ja es van fer públics a principis de gener, també han valorat Renaldo & Clara, La Ludwig Band, Cala Vento, Triquell i Sandra Monfort. Finalment, la revista musical ha reconegut la trajectòria de Pascal Comelade, músic virtuós i minimalista, de poques paraules, que ha agraït el guardó tocant el seu piano de joguina; i Sisa ha rebut l'Enderrock d'honor i en un vídeo ho ha agraït anunciant que ja és el moment "d'enderrocar la música i Catalunya".

Entre lliurament i lliurament, han posat música a la festa una desena d’actuacions en directe, la majoria de cançons que s’estrenaven en viu i que, a l’Auditori de Girona, no han sonat gaire lluïdes, amb problemes evidents de sonorització i més d’una sospita de playback. El fins ara cantant i lletrista de Manel, Guillem Gisbert, que cantava per primera vegada amb banda, s’ha atrevit amb Hauries hagut de venir, que tot i que a Girona sí que ha tingut l’atenció del públic —i no com a la gala dels Gaudí—, ha tingut una patinada d’afinació. De la resta d’actuacions, han destacat sobretot la poderosíssima veu de la cantautora Olivia Maria Bertomeu, La Maria, que ha interpretat Gall roig, gall negre amb el ballarí Pere Seda; l’eufòria de Mama Dousha amb el hit Rikiti; la versió a cappella d’Els animals més bells d’El Pony Pisador; i l’infal·lible Contraban de La Ludwig Band, que ha clausurat l’acte. 

Premis Enderrock 2024 de la crítica

Disc de l'any

La boca aigua, de Renaldo & Clara

Artista de l'any

The Tyets

Millor disc de pop-rock

Gràcies per venir, de La Ludwig Band

Millor disc de folk

La mona, Sandra Monfort

Millor disc de cançó d'autor

Corsé, de Clara Peya, i Toda la vida, un día, de Sílvia Pérez Cruz (ex aequo)

Millor disc de música urbana

Tas loko mixtape, de Mushkaa

Millor artista revelació

Triquell

Millor disc de jazz

Quarantena songs, de Xavi Torres

Millor disc de clàssica 

Ad astra, de Quartet Gerhard

Millor disc revelació de clàssica 

Viola de Mar, de Carles Blanch & Marc Clos

Premi Xesco Boix - Millor disc per a públic familiar

Volem, de Dani Miquel

Premis Enderrock 2024 especials

Premi Enderrock d'honor

Sisa

Premi Enderrock a la trajectòria

Pascal Comelade

Premi Joan Trayter al millor productor

Pep Saula

Premi 440 d'honor

Antoni Ros Marbà

Premi 440 a la trajectòria

Horacio Fumero

Premi 440 al millor compositor

Jaume Magrané

Premi Enderrock Estrella

Filmin

Premis Enderrock per votació popular

Millor artista

The Tyets

Millor artista revelació

Mushkaa

Millor disc de pop-rock

Invencibles, d'Els Catarres

Millor disc de cançó d'autor

Toda la vida, un día, de Sílvia Pérez Cruz

Millor disc de música urbana

Èpic Solete, de The Tyets

Millor disc de folk

The Longest Pony, d'El Pony Pisador

Millor cançó

Coti x Coti, de The Tyets

Millor disc de públic familiar

El planeta violeta, d'Els Atrapasomnis

Millor disc de jazz

Love will be the theme song, d'Elisenda Julià & Rai Paz

Millor disc de clàssica

The spirit of Christmas, de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya

Millor directe

Joan Dausà

Millor videoclip

La platja, de Stay Homas

Millor disc en llengua no catalana

121, de Miki Núñez

stats