Art
Cultura 12/09/2014

Toronto acull el museu Aga Khan, el primer de cultures musulmanes d'Amèrica

El museu, dissenyat per l'arquitecte japonès Fumihiko Maki, tindrà una col·lecció permanent d'un miler d'objectes, des de pintures fins a manuscrits i instruments musicals procedents de la península ibèrica o la Xina

Efe
1 min
El museu Aga Khan té com objecte estrella un astrolabi andalús del segle XIV / AGA KHAN MUSEUM

TorontoToronto és la ciutat que acull des d'aquest divendres el museu Aga Khan, el primer dedicat exclusivament a les cultures musulmanes al continent americà que, a més de reunir una col·lecció permanent i exposicions, serà un centre educatiu. La col·lecció compta amb uns 1.000 objectes, des de pintures i manuscrits, fins a miniatures, ceràmiques, peces de roba i instruments musicals procedents de la península ibèrica o de la Xina.

Un dels objectes presents a la col·lecció, un astrolabi andalús del segle XIV, és un dels preferits del príncep Shah Karim al Hussaini, l'Aga Khan o líder dels ismaelites nizarites. Luis Monreal, gerent de l''Aga Khan trust for culture', ha explicat que aquest astrolabi és un dels "símbols" del museu i que els permetrà explicar que "en les societats musulmanes de l'edat mitjana, com va ser el regne de Toledo, la convivència era allò normal, no hi havia diferències entre les comunitats".

El museu, una estructura de més de 230 milions d'euros dissenyada per l'arquitecte japonès Fumihiko Maki, acollirà també les exposicions 'A la recerca de l'artista', sobre miniatures creades a l'Iran i l'Índia entre els segle XVI i XVII, i 'El jardí de les delícies', que mostra el treball d'artistes pakistanesos contemporanis.

stats