Cultura 25/11/2021

Torna, alegre i reivindicatiu, el Festival de Poesia de la Mediterrània

La gran festa, en què participaran els 12 poetes convidats, serà diumenge, 28 de novembre, a la sala Gran del teatre Principal de Palma a partir de les 18 hores

2 min
Els poetes convidats al festival, autoritats, i el director del teatre Principal.

PalmaDesprés de dos ajornaments provocats per la pandèmia del coronavirus, el Festival de Poesia de la Mediterrània torna aquest cap de setmana amb alegria i amb les reivindicacions que fa 23 anys que duu per bandera: ser un espai per a les llengües minoritzades, posar la mirada a l'altra riba de la Mediterrània, i recordar i homenatjar grans personatges (en aquest cas, Miquel dels Sants Oliver, Joan Perucho i Felícia Fuster). "La poesia és la primera trinxera per defensar els drets humans", ha dit el coordinador del festival, Biel Mesquida.

L'escriptor també ha mencionat que la programació té present la Germania, de la qual enguany es compleixen 500 anys, així com la lluita contra la violència contra les dones. I ha destacat que un dels trets més importants del festival és "la convivència de dotze poetes que, durant uns dies, viuen immersos en un dragon khan de poesia".

El teatre Principal de Palma és l'espai protagonista d'aquesta programació. Dimecres ja va acollir Cant còsmic, un espectacle sobre Walt Whitman i la seva poesia, a càrrec de Jaume C. Pons Alorda i Dídac Rocher. Les activitats continuen divendres 26 i dissabte 27: en primer lloc, amb Ocaña, reina de las Ramblas, una funció de teatre musical de Marc Rosich, Joan Vázquez i Marc Sambola, dedicat a Ocaña, artista i activista LGTBI que va morir a Barcelona el 1983; i dissabte, a la sala Petita, també hi haurà Vladivostok, un espectacle poètic de Maria Cabrera i Irene Fontdevila amb el grup musical Vàlius.

La gran festa

El plat fort del festival és, com cada any, la Festa de la Poesia. Serà diumenge 28 a la sala Gran, a partir de les 18 hores. Hi participaran els dotze poetes convidats, que venen de diferents països del món i que faran un homenatge a la paraula viva: al recital, al ritme, a la música de la poesia.

Enguany els poetes són Odile Arqué (en català, Catalunya), Mohamad Bitari (en àrab, Síria), Antonina Canyelles (en català, Mallorca), David Caño (en català, Catalunya), Maria Teresa Ferrer (en català, Formentera), Suzanne Ibrahim (en àrab, Síria), Tere Irastortza (en eusquera, Euskal Herria), Aurélia Lassaque (en francès, França), Sandra Moussempès (en francès, França), Gonzalo Navaza (en gallec, Galícia), Lola Nieto (en espanyol, Catalunya) i Dolors Udina (en català, Catalunya).

Durant la presentació de l'esdeveniment, Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, ha destacat la consolidació del festival i la reivindicació dels poetes que seran recordats i homenatjats durant aquests dies.

stats