Cultura 12/05/2021

Les teresetes se'n van de festival: fins a 18 municipis de Mallorca acolliran els seus espectacles

Des del 24 al 30 de maig, companyies de França, Itàlia, Israel i l'estat espanyol seran a l'illa en el marc de la 23a edició del Festival Internacional de Teresetes

3 min
Les teresetes protagonistes de l'espectacle 'Daltabaix!'.

PalmaEl Festival Internacional de Teatre de Teresetes de Mallorca celebrarà la seva 23a edició del 24 al 30 de maig 2021. Fins a 18 municipis de l'illa acolliran els seus espectacles, que arriben de països pròxims com França i Itàlia, però d'altres més llunyans com Israel. La programació també inclou funcions de companyies de l'àmbit estatal –de Múrcia, Catalunya, el País Valencià, Castella i Lleó, Eivissa i Mallorca–.

Palma també serà una parada important de les teresetes, que passaran per espais com el teatre Principal de Palma, els municipals Xesc Forteza i Catalina Valls, el teatre Sans, el pati de la Misericòrdia, la Feixina, la plaça de Cort i la d'Espanya. Totes les entrades, que ja es poden comprar, costen 5 euros. La productora de teatre Elàstic Nou és, un any més (i ja en van 23), l'encarregada de l'organització d'aquest programa.

Programació Festival de Teresetes de Mallorca

En total, són 17 els espectacles que es podran veure arreu de Mallorca durant el festival. L'arrancada serà dijous, dia 27 de maig, al teatre Principal de Palma, amb la funció Germans (Frères), de la companyia francesa Les Maladroits. És una peça que narra l'exili cap a França d'Ángel, Antonio i Dolores durant la Guerra Civil Espanyola, una història contada a través de les veus dels nets d'aquells que es van veure obligats a fugir. La funció es repetirà dissabte, dia 29, al mateix espai. A més, s'han programat actuacions a biblioteques de Palma, així com unes jornades professionals.

Programació a Palma

Les cercaviles Els gegants de s'Eivissa antiga, de la companyia Theatre os Ancients –creada a Eivissa l'any 2015 per fer espectacles inspirats en la cultura popular de l'illa–, es farà divendres, dia 28 de maig, a la plaça d'Espanya (16.15 h). També es podrà veure dissabte, 29 de maig, al parc de la Feixina al matí (10.15 h) i a la plaça de Cort el capvespre (16.15 h). Divendres, a més, a Palma es podran veure els espectacles Daltabaix!, de Matito, La granota que volia volar, de la companyia de Mallorca Laboratori de somnis, Esbarjo Fest , de La Marciana i Excalibur i altres històries d'animals morts, d'Hermanas Picohueso.

Ingenii machina, d'Alauda Teatro, és un espectacle interactiu i didàctic que es fa a partir d'una instal·lació: una tereseta gegant servirà per aprendre com funciona la mecànica. La gran figura estirà col·locada al pati de la Misericòrdia, i estarà oberta al públic divendres de 18 a 20 hores i dissabte d' 1 a 14 hores i de 18 a 20 hores.

Dissabte dia 29, a Palma (pati de la Misericòrdia) la companyia Binixiflat estrenarà En Pere de la plaça, una funció inspirada en el personatge d'en Pere Beneit que surt a les rondalles mallorquines. De bon al·lot que és, tothom se'n riu d'ell. A més, fa coses que no fan els altres, com ara xerrar amb els animals. Biel Porcel, autor i tereseter d'aquest espectacle, convida a fer una reflexió: potser els beneits no siguin tan babaus com sembla.

Imatge de l'espectacle 'Penjant d'un fil', que ve d'Itàlia.

Al Catalina Valls s'hi podrà veure Nube nube, una funció que transita la idea de l’amor romàntic, inspirada en el conte La Sireneta. El títol Penjant d'un fil és tan lleuger i senzill com un fil prim: arriba des d'Itàlia, de la mà de la companyia Di Filippo Marionette. Es podrà veure a Palma, al Pati de la Misericòrdia. La companyia del País Valencià, Tian Gombau-L'home dibuixat, presentarà Sabates noves al teatre Principal de Palma, una funció feta amb moltes capses de sabates. L'aposta d'Estudi Zero Teatre és El follet groguet, un personatge que celebra el seu aniversari (al Teatre Sans) i hi convida a tothom. L'espectacle de teatre d'objectes Paper cut, de Yael Rasooly, inspirat en el llenguatge del cinema en blanc i negre, es podrà veure al Catalina Valls. La jornada del dissabte acabarà a les 21.30 hores al Teatre Sans amb un concert alegre i explosiu de Forró de Pulpu, el trio format per Aninha Paschoal, Diego Santiago i Antoni Crespí.

Diumenge, al Catalina Valls, serà el torn de descobrir Alma, la funció de la companyia catalana LaBú, que ofereix un viatge poètic per totes les quatre estacions de l'any. El Sans acollirà Les actualitats (Les actualités), de la companyia francesa L'Echelle. Els seus protagonistes són dos periodistes, una mica antiquats, però que intentaran explicar alguns dels temes clau de l'actualitat. Finalment, dins el marc del Festival de Teresetes es podrà veure Les petites coses, de la Mecànica, al teatre Xesc Forteza.

Part Forana

Alaró, Alcúdia, Algaida, Andratx, Campanet, Campos, Costitx, Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Pollença, Portocolom, Porreres, s'Arracó, sa Pobla, Sant Llorenç des Cardassar, ses Salines i Sineu són els pobles de l'illa que també acolliran algunes funcions que formen part del programa del Festival de Teresetes. Així, les obres hi arribaran seran En Pere de la plaça (Alaró, Andratx, Costitx i Llucmajor), Penjant d'un fil (Alcúdia, Algaida, Campos, Muro, Portocolom i Sineu), Nube nube (Alcúdia, Muro i Porreres), Alma (Campanet, Campos, Sant Llorenç des Cardassar), Daltabaix! (Felanitx, Inca, s'Arracó, sa Pobla, ses Salines) i Les actualités i Sabates noves (Pollença).

stats