Festivals

Tens ganes de passejar? Ves a Fira Tàrrega

La iniciativa programa 14 propostes, amb el públic com a eix central, d'artistes com Quim Girón, Agniete Lisickinaite i Joan Català

2 min
L'espectacle d'Alba G. Corral i l'Orquestra Julià Carbonell

BarcelonaEl públic sempre és important, però aquest any a Fira Tàrrega ho serà més que mai. La fira d'arts escèniques acollirà 14 propostes entre dijous i diumenge que, per arribar a bon port, necessitaran la participació activa dels espectadors. En aquests espectacles no s'hi valdrà asseure's i esperar a veure què passa: els assistents hauran de cantar, col·laborar amb l'escenografia, reivindicar-se a favor de la pau i, sobretot, caminar. El leitmotiv d'aquesta edició és precisament aquest: "Ens centrem en la passejada, aquesta pràctica col·lectiva i popular en què tothom es pot sentir reflectit. Té moltes connotacions que ens inspiren, des de la passejada que et connecta amb l'entorn natural fins a la que desperta la curiositat o et connecta amb persones desconegudes", explica la directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet.

Una d'aquestes propostes és Hands up, de la lituana Agniete Lisickinaite, que convida el públic a moure's i a alçar les mans en una protesta pacífica. Els francesos L'Homme Debout plantejaran el fet de caminar com una fugida amb Mo et le ruban rouge, protagonitzat per un titella gegant que se'n va de casa i busca que el públic l'acompanyi. També destaquen Moon Ribas i Quim Girón, que crearan un Ramat simfònic amb el públic i un esquellot electrònic, i Idiòfona, de Joan Català, que construirà una instal·lació sonora a l'aire lliure. Tots ells buscaran ajuda entre els assistents, però que no pateixin els més tímids. Conscients que no a tothom li agrada participar, Fira Tàrrega ha organitzat un escamot de voluntaris que s'encarregaran d'intervenir a les peces si falta gent.

L'espectacle 'Mo et le ruban rouge'

El gran valor d'aquestes peces, diu Giribet, és que s'han creat amb la contribució de la ciutadania. "Durant el procés de creació, les companyies han hagut de provar si les peces funcionen i han necessitat la gent. Quan parlem de la participació de la ciutadania en la creació de l'art, també ens referim a això", subratlla la directora de Fira Tàrrega. Si bé aquesta intervenció activa dels espectadors és l'eix central de l'edició d'enguany, la fira també compta amb muntatges en què els espectadors poden ser passius. Entre els més destacats hi ha Les nostres terres com planetes dansant, una peça de gran format amb l'artista audiovisual Alba G. Corral i l'Orquestra Julià Carbonell, que crearan un poema simfònic i visual per agermanar les Terres de Ponent i les Terres de l'Ebre.

Rècord de programadors

Amb un pressupost d'1,2 milions d'euros que es manté estable des de fa alguns anys, Fira Tàrrega és un aparador que atraurà aquest any 1.200 programadors. "És una xifra a la qual no havíem arribat mai", destaca Giribet. La majoria (800) són catalans, 200 provenen de l'Estat i la resta són de 29 països. A través d'ells, Fira Tàrrega busca "treballar en xarxa, establir convenis amb municipis i col·laborar tant amb pobles petits com amb grans festivals", assenyala la directora, que demana més finançament per poder fer front a l'augment de costos dels serveis externs. "El pressupost està estancat, però per a mi és com si hagués decrescut. Hem programat 45 companyies, el mateix volum que el 2019 –assenyala–. Amb els recursos que tenim, és el nombre que podem acollir".

Cinc espectacles imperdibles de Fira Tàrrega 2023
  • 'Together to get there'

    La coreògrafa Lali Ayguadé, premi Max, s'alia amb Akira Yoshida per explorar la comunicació a través del moviment entre dues persones que no es dirigeixen la paraula. Els cossos dels ballarins jugaran amb la fragilitat i la força, la dependència i la llibertat i el desig de control en un muntatge de dansa de primer nivell.

  • 'Noves espiritualitats per a persones atees'

    Fira Tàrrega busca cada any nous talents escènics per propulsar-los al circuit teatral. En aquesta ocasió, una de les companyies prometedores és Atzucac, que estrenarà 'Noves espiritualitats per a persones atees'. L'espectacle s'endinsa en les inquietuds sacramentals del segle XXI en una societat on la religió ha perdut pistonada.

  • 'Rhinos'

    La companyia Zum Zum Teatre és experta en crear espectacles rodons que deixen grans i petits amb un somriure a la cara. Amb 'Rhinos' trenquen l'estereotip del rinoceront com a bèstia agressiva i violenta i en reivindiquen altres atributs. Amb aquest punt de partida, l'espectacle carrega contra els prejudicis i convida al públic a ballar sense límits.

  • 'Steampinball'

    Si sou amants de les màquines recreatives, la proposta d'Holoqué està feta per a vosaltres. Els espectadors es posaran un casc retrofuturista per viure una experiència hologràfica i virtual amb diferents màquines de 'pinball'. La proposta vol reivindicar la fusió entre l'artesania i la tecnologia immersiva.

  • 'Follow me'

    La companyia belga Be Flat, una de les formacions de circ contemporani més prestigioses del país, serà a Tàrrega amb un duet que transcorrerà entre edificis de la ciutat. Tot és susceptible de convertir-se en escenari per als acròbates: des dels semàfors i els fanals fins a les façanes de

stats