Xesc Forteza
Cultura 13/11/2023

El teatre Xesc Forteza acollirà l'estrena de 'Bernarda punto final'

A l'obra, senyora i criada viuen soles amargant-se la vida i manifestant tots els odis i rancúnies acumulades

ARA Balears
2 min
Aurora Jhardi a 'Bernarda, punto final'

PalmaEl teatre Xesc Forteza acollirà el pròxim cap de setmana, 18 i 19 de novembre, l'estrena de l'obra Bernarda. Punto final. José Vico i Aurora Jhardi interpreten Bernarda i Poncia, en el 40è aniversari de Taula Rodona, en aquesta obra dirigida per Bernat Pujol. Bernarda i Poncia són dos dels personatges més potents de la llegendària obra de Lorca, La casa de Bernarda Alba, que Bernat Pujol ha extret del seu context claustrofòbic per confrontar-los en un cara a cara i en una nova lectura de la mateixa obra. En aquesta, senyora i criada viuen soles amargant-se la vida i manifestant tots els odis i rancúnies acumulades.

“El text el vaig escriure pensant en els últims dies de Bernarda, que viu sola amb la seva criada, perquè les seves filles han partit. Bernarda és major i decrèpita, ja no és qui va ser, i volia treure a la llum tot l'odi acumulat, també el de Poncia, la seva criada, a qui va maltractar molt. Ara hi ha una lluita entre les dues”, apunta Bernat Pujol, director i autor del text. 

No és la primera vegada que els personatges de la famosa obra de Lorca volen sols, explica Pujol, qui recorda muntatges d'aquest tipus “a Madrid o París, per exemple”. 

En aquesta obra, “els rols es canvien. Ara Bernarda ja no és qui era: la senyora forta i poderosa, i s'estableix una lluita titànica entre elles. Bernarda, a vegades, treu forces, però li costa, perquè l'altra, més jove i vital, se la menja, fins a arribar a un desenllaç terrible que no vull revelar”.

Per interpretar aquesta Bernarda inflexible, conservadora i tradicional en el seu pensament, Pujol ha escollit José Vico, a qui qualifica de “camaleònic, un gran actor que es transforma amb cada personatge, matisa, funciona bé sempre”. Poncia serà Aurora Jhardi, una dona de curta experiència sobre els escenaris, “però amb una qualitat innata pel teatre. La vaig descobrir a l'Adoració dels Reis i li vaig proposar treballar a El Bosc de Birnam, de Miquel Àngel Vidal, on resultà ser tota una revelació”. El públic la recordarà com a tinent de batle de l'Ajuntament de Palma en la legislatura 2015 -2019. 

stats