Cultura 06/08/2018

Una subvenció de 217.000 euros per tornar als pobles quatre jaciments arqueològics

Els quatre projectes seleccionats pel Consell de Mallorca tenen un programa d’intervenció arqueològica

Blanca Garau
2 min
Durant la visita al poblat d'Els Antigors, el batle de Ses Salines, arqueòleg de professió, ha localitzat un fragment de ceràmica púnico-ebusitana a l'entorn del temple del jaciment

SES SALINESSes Salines, Llubí, Manacor i Felanitx han aconseguit finançar l'adquisició dels terrenys on hi ha jaciments arqueològics, gràcies a la convocatòria publicada aquest 2018 pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Entre els projectes seleccionats hi ha la compra del jaciment dels Antigors, a ses Salines, i dels terrenys que formen part del jaciment els Racons, a Llubí; l'adquisició de una nova zona del jaciment de Son Peretó, de Manacor; i l'ampliació dels Closos de Can Gaià, a Felanitx. En total, són 216.619,96 euros aportats pel Consell. Els canvis de titularitat es podran fer efectius ben aviat.

Aquest dilluns, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha visitat el poblat talaiòtic dels Antigors, acompanyat del batle de ses Salines, Bernat Roig, la regidora de Turisme, Antònia Garcias, el conseller de Turisme, Cosme Bonet, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. En concret, als Antigors el Consell ha destinat 72.000 euros, el 90% del pressupost presentat pel consistori.

Segons Miralles, “volem facilitar que els jaciments arqueològics en mans privades passin a ser part de l'oferta cultural de l'illa. També donam resposta a projectes per ampliar jaciments actuals que s'estenen per terrenys dels voltants, en mans privades. Que els jaciments siguin de titularitat pública ens ajudarà a construir un relat global i una estratègia global de l'illa”.

Segons el batle Roig, “el jaciment passarà de ser privat a públic. I això a nosaltres ens obrirà un gran ventall de possibilitats per moltes actuacions: la promoció del jaciment, excavacions, promoció científica... Estam molt contents de poder aprofundir en aquesta branca de coneixement i, sobretot, donar-ho a conèixer a la població i al turisme, aconseguint un punt més que enriqueixi l'economia de ses Salines".

Els quatre projectes seleccionats en aquesta convocatòria són jaciments amb un programa d'intervenció arqueològica durant els darrers cinc anys. Tenen, a més, un accés directe i estructures visibles. Dos d'ells (els Antigors i els Racons) s'enquadren dins la prehistòria, l'antiguitat i l'edat mitjana.

La convocatòria subvenciona les compres a fi de facilitar l'accés dels ajuntaments amb menys recursos. En el cas de Llubí, el Consell subvencionarà el 100% l'adquisició de terrenys als Racons, perquè és un municipi amb menys de 3.000 habitants. En els altres casos, el percentatge varia en funció de la població i va del 90% en el cas de ses Salines, al 70% de Felanitx i el 60% de Manacor.

stats