Cultura 05/06/2021

SonsDeNit autoavaluarà la seva petjada ecològica

El cicle de concerts itinerants en directe arriba a la 21a edició amb l'objectiu de mesurar les emissions contaminants que produeix

3 min
El cantant texà Micah P. Hinson obrirà el cicle amb Petjades, especialment centrada a reduir impactes ambientals.

PalmaFonart presenta la 21a edició de SonsDeNit, el cicle de música itinerant en directe que omplirà les nits d’estiu de Mallorca i Menorca, del 21 de juny al 28 de setembre. Enguany, però, els organitzadors autoavaluaran la petjada ecològica que produeix la seva activitat. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts pels països membres de l’Organització de Nacions Unides marcaran les actuacions. “Mesurarem les emissions que generarem i després ho farem públic;l’objectiu és conscienciar”, explica una de les sòcies fundadores de Fonart, Ana Espina.

El ‘Vermut activistes’ que es farà a la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) de Palma, l’11 de juny, donarà el tret d’inici a la campanya. Es tracta d’un col·loqui reflexiu que organitzen any rere any, però que ara pretén fer una passa més. “Volem que, a banda de ser una xerrada bonica, serveixi perquè es vegi un resultat”, diu Espina. “Si no ens ho aplicam a nosaltres, no serveix per a res”, apunta. Els assistents també debatran sobre l’aportació de la dona en entorns tecnològics i la necessitat d’eliminar els estereotips de gènere. Hi participaran tecnòlogues i professionals expertes en la matèria, així com artistes que treballen en entorns digitals. A més, l’acte donarà a conèixer la tasca de protecció ambiental que fan Save The Med i la Fundació Palma Aquarium. També hi intervindran científics i artistes que desenvolupen la seva activitat en defensa dels oceans i la vida marina.“La pandèmia va alentir-ho tot i els concerts de l’edició passada ja els férem d’una altra manera”, comenta la fundadora, i afegeix que tot plegat els va fer reflexionar.

Per reduir les emissions que generen, ja disposen d’un cotxe elèctric per moure’s d’un concert a l’altre. Això, però, també ha revelat les mancances que hi ha per recarregar-lo. “Si anam a cercar els músics a l’aeroport de Palma amb el seu equipatge, baixam a Ciutat i després anam fins a Pollença, no ens arriba”, lamenta Espina. A l’hora de comprar les entrades, a través de fonart.com i ticketib.com a partir de l’1 de juny, faran una enquesta no obligatòria als clients. “Volem saber des d’on es desplacen per anar al concert i amb quin tipus de vehicle ho fan”, comenta. La intenció inicial era fer una campanya per promoure l’ús compartit del cotxe per anar als concerts programats i tornar-ne, però per culpa del coronavirus “ho ajornam”. Una idea que sí que preveuen posar en marxa enguany és la d’oferir aigua gratuïtament perquè els assistents puguin omplir les seves pròpies botelles.

‘Petjades’

El cantant i guitarrista texà Micah P. Hinson obrirà el cicle amb Petjades, una gira de nou concerts entre Mallorca i Menorca que exemplificarà el vessant més ecològic de SonsDeNit. “Es traslladarà amb nosaltres en el vehicle elèctric per reduir la petjada; les actuacions les farà en acústic i només utilitzarà amplificadors”, assenyala Espina. Les cites seran a l’horabaixa, quan encara hi ha llum solar, per cuidar l’estalvi energètic i així es minimitzaran al màxim els impactes nocius sobre el medi, segons la fundadora. Els concerts seran gratuïts per al públic, però es convidarà que facin un donatiu de cinc euros, que es destinarà a diverses entitats i ONG locals relacionades amb menjadors socials. Cultura sostenible per contribuir a un dels objectius de l’ODS: posar fi a la fam.

“Enguany es presenta difícil perquè continua la pandèmia, però la nostra resposta no obviarà els compromisos amb la sostenibilitat”, asseguren els organitzadors de Fonart en un comunicat. “Convertirem la crisi en un catalitzador per a la presa de millors decisions”, conclouen.

stats