Cultura digital
Cultura 09/05/2018

El Sónar+D vol “explorar el futur” de l’espai i la creativitat

Ciència, art i negoci, junts en la sisena edició del congrés que se celebrarà al juny

Xavier Cervantes
2 min
The Telemetron, el projecte de Sands Fish i Nicole L’Huillier per al MIT Media Lab.

BarcelonaL’espai és el missatge. Per això la roda de premsa de presentació de la sisena edició del Sónar+D es va fer ahir a la seu de la Barcelona Tech City (BTC), l’associació que aplega emprenedors i empreses de l’entorn tecnològic. “La casa dels emprenedors”, com diu Miguel Vicente, membre de la junta directiva de la BTC, una associació que comparteix ecosistema amb el congrés sobre creativitat, tecnologia i negoci que organitza el Sónar i que se celebrarà del 13 al 16 de juny simultàniament a la 25a edició del festival. Per tot plegat, a la Fira de Barcelona hi haurà més de 100 activitats, 150 ponents, 5.000 acreditats de 3.000 empreses de 65 països i un pressupost d’1,1 milions d’euros, dels quals 150.000 els aporta l’Ajuntament de Barcelona i 165.000 la Generalitat.

El fil conductor d'aquest Sónar+D, que inclou les habituals trobades empresarials i de 'start-ups', és l’exploració del futur, concretament, “com seran els pròxims 25 anys en els àmbits de l’exploració espacial, la música, les experiències audiovisuals, internet i la intel·ligència”, com recorda un dels directors del Sónar, Enric Palau.

“És un Sónar+D més extens i divers que mai”, assegura el comissari del congrés, José Luis de Vicente, abans de detallar-ne alguns dels convidats, com Nelly Ben Hayoun, directora de la International Space Orchestra, i dissenyadores d’experiències al programa SETI de la NASA. La presència de l’agència espacial nord-americana s’adiu amb el projecte estrella del 25è aniversari del Sónar: el Sónar Calling GJ273b, una sèrie de transmissions musicals que s’envien a un exoplaneta i en què participen uns quaranta artistes. Per això l’espai té un lloc destacat al congrés. El MIT Media Lab explicarà les noves iniciatives d’exploració espacial en la línia de la democratització de les tecnologies. També hi haurà un taller de construcció de nanosatèl·lits de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i creadors lligats a la recerca de solucions per a l’art fora de la terra, com The Zero Gravity Band. I el temps, i no l’espai, serà l’objecte de la intervenció de la Long Now Foundation.

En l’àmbit musical, el Sónar+D oferirà projectes que relacionen la creació i la intel·ligència artificial. Els músics Alva Noto i Ryuichi Sakamoto parlaran sobre el futur de la música. “Artistes que poden fer al Sónar el que no poden fer en altres festivals explicaran les seves experiències”, diu De Vicente sobre Refree, Niño de Elche, el ballarí Israel Galván i el cineasta Isaki Lacuesta. I Susan Rogers, l’enginyera de so que va treballar amb Prince, parlarà dels seus estudis de cognició musical a Berklee. També hi haurà ponències sobre el futur d’internet amb convidats com el tecnòleg Mat Dryhurst i Ian Rogers, pioner dels sistemes de música en 'streaming'.

Un dels apartats més atractius del Sónar+D tornarà a ser el de la realitat virtual i augmentada. Hi participaran creadors com Zach Lieberman, que investiga l’aplicació del reconeixement facial en la realitat augmentada, i Paul Raphaël, de l’estudi de realitat virtual Felix & Paul. I, en col·laboració amb Medriapro, s’instal·larà el Sonar360º, un espai esfèric de 19 metres de diàmetre per a xous immersius.

stats