Arts plàstiques
Cultura 09/11/2022

Son Gotleu, Corea i Verge de Lluc: protagonistes a 'Not Today', una mostra de Teresa Margolles

L'artista mexicana presenta una nova exposició al Col·legi d'Arquitectes de les Balears, que es podrà visitar a partir d'aquest divendres

2 min
L'artista Teresa Margolles, durant la inauguració de l'exposició.

PalmaA Teresa Margolles li agrada el treball de camp i, sobretot, escoltar. Després d'inaugurar, l'any 2020, l'exposició La piedra a Es Baluard, l'artista mexicana va decidir allargar la seva estada a l'illa per conèixer-la. Interessada des de fa anys per la vida urbana i les fronteres que no es perceben a primera vista -arquitectòniques, socials, de classe...- va decidir passar temps observant les dinàmiques de tres barris de Palma: Son Gotleu, Verge de Lluc i Corea. I va néixer Not Today, l'exposició que s'ha inaugurat aquest dimecres al Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears.

El procés es va allargar gairebé mig any, i es va fer durant els confinament per barriades de Palma, tocs de queda nocturns i severes limitacions de mobilitat. Aquesta és la primera exposició que es fa amb l'abric de la Fundació ALTTRA.

Segons explica l'artista, tot d'una es va fixar en les contruccions d'habitatge social fetes per a treballadors en els anys de dictadura franquista; la poca qualitat dels edificis, sense balncons ni vegetació al voltant, contrastaven amb la imatge d'un material propi de l'illa que va conéixer durant una visita a una cantera de Petra. Contrastaven, però hi trobà "similituds": "La forma és quadrada, talment com els edificis. El marès sembla tallat a mida".

A partir d'aquest paral·lelisme entre els edificis d'aquests barris i els blocs en què s’extreu la pedra de marès, l’artista va decidir col·locar un palet de pedres de marès en el centre de Verge de Lluc, cercant la interacció dels habitants amb el nou objecte.

La interacció amb el palet de pedres de marès, així com les converses que Margolles tenia amb els veïns dels barris es van convertir en fotografies i gravacions de vídeo; se'n pot veure una selecció, a partir de divendres, al Col·legi Oficial d'Arquitectes, a Palma.

stats