Cultura 05/10/2020

Sofia, del hardcore punk a les melodies futuristes

L'artista de Palma ha estat la guanyadora del concurs Pop Rock, que Cort ha recuperat 21 anys després que se'n suspengués la celebració

Clàudia Darder
2 min
Sofi Ramis, guanyadora del concurs Pop Rock 2020

PalmaLes melodies futuristes de Sofia Ramis (Palma, 1996) varen aconseguir que el jurat del concurs Pop Rock elegís anit com a guanyadora la seva proposta musical. Sofia va presentar-se amb aquest projecte personal a la categoria de músiques urbanes, però qui l'escolti tampoc hi trobarà el que avui dia s'entén com a música urbana.

Sofia va pujar a l'escenari d'Es Gremi amb un teclat, un ordinador i un launchpad –com una taula musical que permet compondre i mesclar sons en directe–, una posada en escena molt diferent d'allò a què ella està acostumada, ja que sobre els escenaris sempre ha estat acompanyada pels seus companys, Escorpio, la seva banda actual, que també va presentar-se al concurs de Cort. "M'he adonat que he de treballar moltes coses en l'àmbit escènic, encara em sent molt cohibida, som tímida i em costa molt estar sola a l'escenari", explica la guanyadora del certamen.

Entre els cinc anys i els 15 va formar part d'un cor, i fins als 15 va cursar al conservatori guitarra clàssica. Es va decantar ràpid pel hardcore punk, l'estil musical que tocava amb la seva banda, Pou, ja desapareguda. Amb Escorpio, grup que ha gravat part d'un disc durant aquest estiu i que sortirà pròximament, va apropar-se al pop obscur i, ara, amb el seu projecte més personal, aposta per melodies d'electropop que no abandonen aquest ambient fosc, que són íntimes i futuristes, que fins i tot tenen cert aire misteriós. Tot això és només el començament: “L'equipament em va arribar el mes de gener, i quan ens varen confinar vaig poder dedicar-hi molt de temps. Les cançons van sortint, les lletres em costen més, escric el primer que em passa pel cap i després ja faig i desfaig segons com hagi quedat”. La música electrònica dels madrilenys Aviador Dro, el dream pop experimental i tecno de Grimes o el pop de Vainica Doble són algunes de les referències que menciona quan es refereix a la música que l'ha inspirada a l'hora de decantar-se per un estil musical o una manera de fer música.

"Cuando me despierto y me dispongo a beber café vienen humanoides a decir que lo nuestro nunca fue, y te echo de menos o hay una huella sideral que me hace escupir sangre de barro" és un exemple de les lletres de Sofia, que veu la música com una gran manera d'expressar-se. No li agrada pensar molt què vol transmetre, o si hi ha missatges més enllà de les lletres de les seves cançons. Simplement les fa: “Sempre he pensat que jo havia de fer cançons, perquè tenc oïda. I he descobert que m'agrada molt fer música, més que interpretar-la”.

Malgrat haver guanyat el concurs i rebre una gran resposta per part del públic i dels professionals del sector, la cantant diu que “no és bo escoltar cants de sirenes”: “No em veig triomfant en la música en un futur, tampoc crec que sigui bo que m'ho imagini. Em faria molta il·lusió que la música m'acompanyàs d'una manera o una altra”, diu, prudent, la flamant guanyadora del recuperat Pop Rock.

Com a premi, Sofia s'endú 3.000 euros, una actuació al teatre Principal de Palma en el marc de les festes de Sant Sebastià i un concert en la propera edició del Fira B!.

stats