CRISI
Cultura 16/02/2019

La “situació complicada” que amenaça el CineCiutat

Aquesta setmana es convocaran eleccions a la junta directiva en el pitjor moment econòmic del cinema

Magda Albis
4 min
El vocal de la junta electoral del CineCiutat, Miquel Rigo, també és el projeccionista de la sala i ho va ser del Renoir.

Palma“El CineCiutat està en una situació complicada per una qüestió econòmica. Tenim més despeses que ingressos per una davallada del nombre de socis i, per altra banda, tenim un cinema que ha envellit bastant i té moltes despeses”. Aquest és el resum que en fa Miquel Rigo, vocal de la junta electoral del cinema, en el qual també treballa des de fa un any com a projeccionista. Abans ho va fer com a voluntari després de treballar sis anys als antics Renoir.

Rigo ens explica que la mesa electoral ha decidit que sigui ell qui faci les entrevistes en lloc del president actual, Javier Pachón, per evitar “greuges comparatius” amb altres possibles candidats.

Assemblea urgent

“Des d’abril de 2018, els ingressos per cartellera han anat baixant constantment i hem arribat a una situació en la qual l’economia està tan malament que, abans que l’aigua ens arribi a la boca, hem de fer un crit d’auxili”, comenta Rigo. D’aquesta manera, a finals de gener, es convocava tots els socis del CineCiutat a una assemblea extraordinària. En aquesta convocatòria es deia: “El cinema, el nostre cinema, ens envia senyals d’esgotament i, per molt que la inèrcia ens faci mirar cap a un altre costat com si res passàs, hem d’atendre’ls”. I afegien que “el cinema està exhaust, vell i gemegaire, i l’impuls inicial i l’eufòria semblen estar en hores baixes”. D’aquesta manera, es feia una crida als socis per “parlar del futur immediat, de mesures urgents. I després de dos anys de legislatura, toca convocar eleccions per a la següent junta directiva”.

A aquesta assemblea, però, només hi assistiren una seixantena de socis dels 963 inscrits actualment. Així doncs, està previst que aquesta setmana es convoquin oficialment les eleccions, per la qual cosa durant el març entraria la junta nova. “No tenia sentit començar a fer feina per cercar recursos amb una junta en funcions”, afirma Rigo.

Un miler de socis

En el moment fundacional, fa set anys, el CineCiutat va començar amb un miler de socis. Segons Rigo, el 2015 s’arribà als 1.300 després d’una campanya per captar-ne; el 2016 davallà a uns 1.100; fa aproximadament mig any, el nombre d’afiliats baixà fins als 800 i en l’actualitat, després d’una altra campanya de captació, en són 963. “Hi ha unes tres mil persones que n’han estat sòcies en algun moment”, diu Rigo.

Problemes econòmics

A més de la fluctuació dels ingressos pel nombre de socis, el cinema va envellint i necessita renovacions i canvi d’infraestructures. Segons el projeccionista, les mesures més urgents que s’haurien de dur a terme són “arreglar qüestions d’electricitat, butaques, projectors, so, redistribuir la taquilla, els espais i, per ventura, remodelar alguna sala per fer-la multidisciplinària i que pogués acollir altres activitats”, diu. Per a tot això, es necessitaria una inversió “ideal” de 300.000 euros. “No tenc pressupostos perquè no és la meva àrea, però en caldrien 300.000, tot i que amb 100.000 ja podríem assegurar un poc”, afirma.

Els números no surten

Cada soci aporta anualment una quota de cent euros, excepte alguns que s’acullen a promocions i en paguen 70. A això, s’hi sumen els ingressos de taquilla, activitats educatives i lloguer de sales. La despesa més important que té el CineCiutat és el lloguer de l’espai, que és d’uns 10.000 euros al mes; per tant, al voltant dels 120.000 euros anuals que el CineCiutat paga a Mercasa, l’empresa concessionària de l’Escorxador. L’actual gerent del CineCiutat, Cristina Cifre, comenta que han sol·licitat a Mercasa que no els apugi el lloguer d’un any a l’altre i afirma que, “si no tinguéssin un lloguer tan alt, el projecte seria molt més viable”. La concessionària els “ha convidat a partir”, diu Cifre.

A tot això, s’hi afegeix que el CineCiutat té pendents de cobrar 46.000 euros en subvencions concedides, tant del 2017 com del 2018, i que les administracions encara no han pagat. En aquesta quantitat, hi ha 20.000 euros que el Consell de Mallorca concedí el setembre de 2017 i que estava previst abonar el març de 2018, però no han arribat.

Contracte amb Mercasa

L’Escorxador és propietat de l’Ajuntament de Palma, però està gestionat per l’empresa andalusa Mercasa, la qual en té la concessió d’explotació fins al 2021. Això s’ha de tenir en compte a l’hora de fer-hi alguna inversió. “Si no sabem si continuarem d’aquí a tres anys, fer segons quina despesa d’infraestructura i haver de sortir de l’espai no té gaire lògica. És un condicionant a l’hora d’invertir”, comenta Rigo.

Procés d’eleccions

A l’espera de la imminent convocatòria oficial d’eleccions, el vocal de la junta electoral afirma que faran “una crida per animar els socis que s’hi presentin, perquè és necessari i important que com més gent hi concorri, millor”. Per formalitzar una candidatura, ha d’incloure un mínim de cinc figures: president, vicepresident, secretari, tresorer i un vocal. Es poden presentar candidatures fins a cinc dies abans de les eleccions. En el cas que només n’hi hagués una, “es proclamaria guanyadora sense fer cap votació”.

L’ARA Balears ha demanat a Javier Pachón, l’actual president de la junta directiva, si s’hi tornarà a presentar i no ha volgut confirmar-ho. Per la seva banda, Rigo ha volgut remarcar que “el cinema és dels socis; ni és una empresa ni és la junta directiva, són els socis els que comanden dins el CineCiutat”.

stats