Música
Cultura 10/12/2022

Sis dones de sis països hibriden el seu jazz a Menorca

El festival Alternatilla aconsegueix paritat de gènere, entre intèrprets i ponents

2 min
Marta Garrett, veu de l’Alternatilla All-Woman Jazz Band.

PalmaL’any passat es varen ajuntar per primera vegada i l’experiència va ser tan bona que enguany repeteixen. Són l’Alternatilla All-Woman Jazz Band: una formació integrada per dones músiques procedents de diferents països que el festival Alternatilla ha tingut com a convidades al llarg de la seva trajectòria. L’any 2021 varen tocar al teatre Principal de Palma i en aquesta sisena edició ho faran al Teatre del Born de Ciutadella, dissabte dia 10 de desembre. Les convidades són Aga Derlak (Polònia) al piano, Blanca Barranco (Jaén) al contrabaix, Cecilie Grundt (Noruega) al saxo tenor, Kika Sprangers (Holanda) al saxo soprano, la veu Marta Garrett (Portugal) i la bateria Nailé Sosa (cubana establerta a Mallorca). Són les mateixes intèrprets que l’any passat, a excepció de Sosa, que s’hi uneix en aquesta ocasió.

“És molt guapo, perquè coneixes dones superpotents que reivindiquen les seves posicions dins l’escena del jazz als seus països”, explica Garrett. Des del punt de vista musical “és molt extrem”, ja no només perquè conflueixen diferents orígens, sinó perquè “ens ho posam més difícil i tocam peces originals”. Per Garret, aquesta experiència és molt enriquidora, perquè permet que a una peça pròpia “entrin influències de les altres músiques, ens permet compartir més profundament”. A més, s’acosten “a la manera com componen en altres llocs”. Malgrat que totes menys Nailé Sosa provenen d’Europa, Garrett assegura que les diferències culturals es noten i “és molt interessant identificar-ho i gestionar-ho”. La música apunta que la naturalesa del jazz facilita aquests encontres: “Es nodreix de la interacció en directe amb els altres músics, et fixes molt en l’altre, reacciones al moment. La improvisació hi és, malgrat que siguin peces pròpies”. Ella, arran d’aquesta experiència, s’ha animat a impulsar un quintet de jazz liderat amb una altra dona.

Paritat als festivals

“El concert posa en valor la fusió cultural i l’aportació de les dones en la creació i interpretació del jazz actual”, apunta Ana Espina, promotora de Fonart, l’associació cultural que impulsa el cicle. De fet, l’Alternatilla All-Woman Jazz Band forma part de l’aposta del festival per aconseguir la igualtat de gènere als escenaris. No és cosa fàcil, assegura Espina. El 50% de les participants són dones, entre músiques i ponents, però no ho aconsegueixen entre bandes i intèrprets.

Enguany Itàlia és el país convidat “i hi hem trobat poquíssimes dones, però ho compensam per una altra banda”, diu la promotora. El festival va donar el tret de sortida l’1 de desembre i ha passat per escenaris de deu municipis de Mallorca i Menorca: Porreres, Inca, Palma, sa Pobla, Sant Llorenç des Cardassar, Ciutadella, Pollença, Muro, Llucmajor i Esporles. En edicions anteriors, Holanda, Noruega, Polònia, Portugal i Cuba han estat els altres països convidats

stats