Música
Cultura 23/03/2023

Sidecar: 40 hores de música per celebrar 40 anys de vida

La sala de concerts barcelonina commemora l'aniversari amb concerts, xerrades i activitats, també familiars

2 min
Públic a la Sala Sidecar de Barcelona.

BarcelonaLa Sala Sidecar de Barcelona celebra 40 anys, que són de vida, de resistència i de música. O com en un soterrani de la plaça Reial es pot escriure tot un capítol de la història de la ciutat. Va començar sent "una referència imprescindible" de l'escena cultural barcelonina dels anys 80, recorda Roberto Tierz, fundador i director de Sidecar. Va ser alhora cau per suar amb el rock i refugi gairebé clandestí d'avantguardes d'aquí i d'arreu. El lloc feia la cosa, i el soterrani acollia bona part de l'escudella underground que bullia a Barcelona. També va ser refugi nocturn, espai de treva per ballar i oblidar, almenys durant una estona, la sordidesa de la Barcelona de l'heroïna. I avui és una alegre trinxera de resistència davant la depredació del despotisme turístic que està engolint el barri Gòtic.

Dècada a dècada, ha sabut mantenir el contacte amb el present, "perfectament adaptada a l'esperit polivalent i rupturista de les últimes generacions", com diu Tierz, que documenta la memòria de la sala al llibre Este no es el libro del Sidecar (66rpm, 2023), amb pròleg de l'escriptor Carlos Zanón.

De Gerard Quintana a Alizzz

Per celebrar que són aquí des de principis dels 80, han muntat una 40 hour party people, que comença aquest divendres 24 de març a les 17 h amb la inauguració d'una exposició de la il·lustradora Cristina Daura i, a les 19 h, una xerrada sobre la indústria musical titulada Música, indústria i fans: d'on venim?, amb Gerard Quintana (Sopa de Cabra), Santi Balmes (Love of Lesbian) i Ramón Rodríguez (The New Raemon). La música en directe la posarà Mushkaa (Irma Farelo), figura emergent de les músiques urbanes la programació de la qual demostra que el Sidecar no perd el ritme, i que de la mà de la programadora Fátima Mellado continua atent a l'actualitat.

Carole, Clara Rigby i Albertcode pilotaran la tradicional sessió de DJ Dance to the Undergroud a partir de mitjanit... i la promesa de les 40 hores ininterrompudes de música i activitats (algunes gratuïtes i d'altres a preus econòmics) continuarà dissabte a les set del matí amb un esmorzar musical amb Gabriela i Julio Lobos. "El Sidecar no serà un after", fa broma Tierz. Al llarg del matí, la sala de la plaça Reial acollirà el pòdcast en viu Sap greu tan jove, de Gal·la Castelltort i Alberto Gadel; dues hores de Ràdio 3 presentades per Consol Sáez que inclouran un showcase de Carlota Flâneur.

Dissabte, a partir de les 16.30 h, l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial organitzarà a la plaça l’Escola de Rock, amb concerts familiars, taller i degustació gratuïta de xocolata amb xurros. Novament a la sala, Alizzz, Mushkaa i Yago Alcover (Mujeres) xerraran sobre on va la indústria musical. I de la teoria a la pràctica amb el concert de La Habitación Roja (21 h), i un generós final de festa amb la sessió de Clara Rigby, Nacho Ruiz i Monraker.

Sidonie a la Sala Sidecar de Barcelona.
stats