JORNADES
Cultura 07/11/2017

La Setmana de Cultura Popular i Tradicional treu la cultura d'arrel de la vitrina

Gloses de prima, reconeixement a Miquel Sbert i concert d'UC entre els actes destacats

Margalida Mateu
2 min
Presentació de la Setmana de Cultura Popular i Tradicional.

PalmaLa Setmana de la Cultura Popular i Tradicional que s'inclou dins del programa PalmaFolk "pretén difondre la cultura d'arrel i promoure el teixit associatiu de la ciutat", ha assenyalat el regidor Llorenç Carrió. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Palma dedica aquests dies a la cultura tradicional organitzant diverses activitats i concerts que enguany tenen la col·laboració d'artistes de Menorca amb els Sonadors de Son Camaró i d'Eivissa amb l'actuació dels UC.

La setmana s'enceta aquest dimecres 8 de novembre amb els Glosadors de Mallorca, que han preparat una actuació en la qual fusionaran les arts escèniques i la glosa. Sota el títol 'Gloses de prima', diferents escenografies se succeiran sobre de l'escenari del teatre Mar i Terra amb la paraula improvisada de Sebastià Adrover, Mateu 'Xurí', Maribel Servera, Pau Ribera i Miquel Servera.

Una de les activitats més destacades és la d'aquest dijous 9 de novembre, quan es retrà reconeixement al filòleg, pedagog i especialista en etnopoètica Miquel Sbert. Seguidament hi haurà un concert dels eivissencs UC en el qual "farem un repàs de les cançons que hem anat treballant durant els darrers 40 anys (1974-2017), un passeig per la Mediterrània i un homenatge als poetes eivissencs, especialment a Marià Villangómez", ha destacat Joan 'Murenu' durant la presentació de les jornades.

La Banda Municipal de Música de Palma també forma part del programa acompanyada pel Cor Mallorca. Interpretaran cançons tradicionals del 'Recull popular balear', de Salvador Brotons, a més de la simfonia 'Serra de Tramuntana', del jove compositor de Campanet Antoni Mairata. Serà a les 19.30 hores a l'Auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. El mateix dia, es preestrenarà al teatre Xesc Forteza 'Galejar', de la companyia UnaiUna. La companyia va obtenir la subvenció de Cultura destinada a arts escèniques per una residència al Xesc Forteza.

Diada de cultura popular a les Voltes

Dia 11 serà el torn de la Diada de la cultura popular, que se celebrarà a les Voltes a partir de les 11 hores. Hi haurà una gimcana per descobrir les llegendes i la història de la ciutat, els gegants i capgrossos de la Sala, una ballada popular amb Tramudança, Arreu i Revetla de Sant Antoni i el concert dels Sonadors de son Camaró, una formació menorquina que recupera i reversiona les cançons populars menorquines i hi incorpora un toc d'humor. L'horabaixa es faran tallers familiars: un d'instruments tradicionals per conèixer com es fan i com sonen, un altre per conèixer els capgrossos de la Sala i, finalment, un taller de ximbombades i tonades per aprendre a fer una ximbomba i aprendre gloses per cantar als foguerons.

El programa PalmaFolk s'estendrà fins a finals d'any.

stats