Cultura 19/02/2021

S'eleven a una trentena les víctimes de la fossa de Porreres

En paral·lel a l'excavació, han començat a fer anàlisis antropològiques per determinar l'edat, el sexe i l'estatura de cada un dels esquelets

ARA BALEARS
2 min
Dues dones treballant a la fossa de Porreres.

Els investigadors que treballen en la segona fase d'excavació de la fossa de Porreres calculen que durant les seves tasques hauran trobat entre 20 i 30 cossos de víctimes del franquisme. Tot i això, encara no poden assegurar la xifra amb exactitud, segons ha informat l'agència Efe. L'equip tècnic d'Aranzadi està a punt de concloure les tasques d'excavació i exhumació que duen a terme des del 8 de febrer i preveu finalitzar aquest mateix cap de setmana.

En paral·lel a l'excavació, han començat a fer anàlisis antropològiques per determinar l'edat, el sexe i l'estatura de cada un dels esquelets, segons ha detallat l'arqueòloga Almudena García. Per explicar-ho millor, García ha posat com a exemple la feina que han fet amb l'individu 2, que varen trobar a la fossa 11, on hi havia restes de tres homes.

Les restes d'aquest individu 2, que estava cap per avall, corresponen a un home adult, major de 50 anys, que té un forat al cap i part d'una bala dins del crani. A més, tenia fundes i un pont d'or a la boca, un detall que en facilitarà la identificació, ja que "no tothom podia pagar un treball d'aquest tipus en aquella època".

Així, quan acabin les tasques d'excavació i exhumació, la feina se centrarà a fer aquestes anàlisis per fer estimacions de sexe, edat i estatura de les restes de totes les víctimes recuperades. Aquestes anàlisis també permetran concretar el nombre exacte d'individus que han trobat i serviran per poder fer l'anàlisi d'ADN.

Pla d'actuació

Les tasques d'excavació i exhumació que s'estan duent a terme al cementeri municipal de Porreres formen part del Pla de fosses 2018-2019 del Govern de les Illes Balears, adjudicat a la Sociedad de Ciencias Aranzadi. La intervenció és la continuació de la que es va realitzar el novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, 14 de les quals varen ser identificades i les restes es varen retornar a les seves famílies. En aquella intervenció es varen localitzar nou fosses comunes; es varen excavar totes tret de la fossa número 5, que es trobava davall del bloc de nínxols construïts a la part central de la parcel·la, que podria contenir, almanco, sis individus.

stats