Música

Rosalía guanya el Grammy Llatí al millor disc de l'any amb 'Motomami'

En una edició dominada per Jorge Drexler i Bad Bunny, Las Migas s'emporten el premi a millor àlbum de flamenc

3 min
Rosalía amb el Grammy llatí 2022 al disc de l'any per 'Motomami'

Barcelona"És el disc que més he hagut de lluitar per poder fer. Ha sigut dur, però me n'he sortit", ha dit Rosalía al rebre el Grammy Llatí a millor disc de l'any per Motomami a la gala celebrada aquest dijous a Las Vegas. L'àlbum de l'artista de Sant Esteve Sesrovires estava nominat en nou categories, i finalment n'ha guanyat quatre: millor àlbum, millor àlbum de música alternativa, millor disseny d'art per la feina de Ferran Echegaray, Viktor Hammarberg, Daniel Sannwald, Rosalía i la seva germana Pili Vila, i millor enginyeria de gravació per als enginyers Brian Hernández, Shin Kamiyama, Michael Larson, Higinio Marfil Ruiz, Sean Matsukawa, Tyler Murphy, David Rodríguez i Chris Gehringer i per al mesclador Manny Marroquin. És la segona vegada que guanya el premi a l'àlbum de l'any als Grammy Llatins: també ho va aconseguir el 2019 amb El mal querer.

"Pensava que tornava a guanyar el Jorge", ha afegit Rosalía. El Jorge és l'uruguaià Jorge Drexler, un dels grans triomfadors de la 23a edició dels Grammy Llatins amb sis guardons: enregistrament i cançó de l'any per Tocarte (el tema amb C. Tangana), cançó pop per La guerrilla de la concordia, cançó alternativa per El día que estrenaste el mundo, àlbum de cantautor per Tinta y tiempo i arranjament per El plan maestro. Drexler, a més a més, col·labora a Vento sardo de Marisa Monte, premiada com a millor cançó en portuguès.

El tercer triomfador de la nit ha sigut Bad Bunny. El músic de Puerto Rico, que no ha anat a la gala, ha tingut premi en cinc categories: àlbum de música urbana per Un verano sin ti, interpretació de fusió urbana i cançó urbana per Titi me pregunto, cançó de hip-hop per De museo i interpretació de reggaeton per Lo siento bb:/ (amb Tainy i Julieta Venegas).

Gran nit també per a Las Migas, el quartet format a Barcelona, que s'ha endut el Grammy Llatí al millor disc de flamenc amb Libres. Recompensa merescuda a la feina de les guitarristes Marta Robles i Alicia Grillo, la violinista Roser Loscos i la cantant Carolina la Chispa, que en aquesta categoria competien amb els àlbums d'Estrella Morente, Carmen Doorá, María Toledo i Kiki Morente.

Rosalía interpretant 'Hentai' a la gala dels Grammy Llatins 2022
Rosalía interpretant 'La fama' a la gala dels Grammy Llatins 2022
Rosalía i Rauw Alejandro a la catifa vermella dels Grammy Llatins 2022

Rosalía també ha sigut protagonista a l'escenari de la gala perquè ha interpretat, amb vestuaris diferents, les cançons Hentai i La fama en una actuació que ha culminat ballant Despechá davant de la seva parella, Rauw Alejandro, que no s'ha endut cap dels cinc premis als quals estava nominat.

Premis per a Fito Páez, Marc Anthony i Residente

Entres els guanyadors en les 53 categories dels Grammy Llatins hi ha artistes com l'argentí Fito Páez, recompensat amb tres gramòfons en l'àmbit pop; Marc Anthony, dominador en salsa, i Residente, que s'ha endut el premi al millor vídeo musical per l'impactant This is not America.

També han rebut guardons artistes com Christina Aguilera, Sebastián Yatra, Carlos Vives, Juan Luis Guerra, Hamilton de Holanda i grups com Él Mató a un Policía Motorizado i Los Tigres del Norte.

stats