Cultura 15/03/2019

Reivindicació per Can Ribes en una jornada festiva

N. M.
2 min
Can Ribes seria un lloc ideal d’exhibició.

PalmaLa fàbrica de Can Ribes, un dels principals centres de producció industrial entre el 1878 i el 1960, és des de fa anys un edifici sense encís al bell mig del barri de la Soledat. Un espai de 14.000 metres quadrats -10.000 de construïts- a banda i banda del carrer de Fornaris que el sector del circ veu idoni per fer-hi un lloc de creació i exhibició. “Can Ribes, per les seves característiques arquitectòniques, seria un indret ideal per assajar i crear, com també per fer projectes de circ social amb el barri, tallers i exhibicions”, comenten des de l’APCIB. No obstant això, i tot i que semblava que el projecte tirava endavant, Podem (que governa en coalició a Palma) l’ha fermat al·legant que cal fer un procés participatiu perquè el veïnat decideixi quin ús vol fer del recinte. Antònia Martín, portaveu de Podem, argumenta que volen que la gent hi digui la seva: “Cal preguntar-los si volen un espai de circ, un centre de dia o una biblioteca, per exemple, i alhora posar en relleu el valor patrimonial de la fàbrica”.

El circ es defensa

Per Llorenç Carrió, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, l’única explicació al fet que Podem cerqui “entorpir”, un cop ja iniciat, el projecte de dedicar l’antiga fàbrica Can Ribes a les arts circenses és que no “els agrada el circ”. Per part seva, fonts de l’APCIB expliquen que han mantingut reunions amb Podem per entendre una situació que els resulta inversemblant. “Sentim que la nostra proposta no s’ha comprès, malgrat que hem dialogat amb les entitats del barri. No entenem el perquè de posar fre a un projecte que pensam seria beneficiós per al sector, però també per a la comunitat”, afirmen des de l’entitat.

Avui Can Ribes -almenys l’exterior- s’omplirà de circ per escenificar la indignació, però també la lluita. “No defallirem, el circ necessita un espai digne per existir. Estam cansats d’incoherència i menysteniment”, diu l’APCIB. La Diada reivindicativa Can Ribes Centre de Circ és una activitat gratuïta dirigida a tots els públics amb espectacles i cabarets. “Volem conscienciar la ciutadania de la necessitat que té el sector del circ d’un espai que el representi i que li permeti desenvolupar-se. El circ continua sent, ara com ara, l’únic art sense un espai propi”.

stats