Cultura 19/07/2019

Les reaccions del sector cultural al nomenament de Catalina Solivellas com a delegada de Cultura del Govern

Associacions i professionals de l'àmbit valoren la designació i plantegen les primeres demandes per encarar la legislatura

Elena Navarro
3 min
Catalina Solivellas a La nit de Catalina Homar

PalmaCatalina Solivellas serà nomenada aquest divendres en el Consell de Govern delegada de Cultura de l'Executiu. Davant aquesta notícia, associacions i professionals de l’àmbit cultural han valorat la decisió i han plantejat les primeres demandes per a la legislatura.

Des de l'Associació de Gestors Culturals de les Illes Balears han destacat que Solivellas té un “inqüestionable currículum en matèria d'arts escèniques i audiovisuals, i moltes relacions a escala nacional” i que creuen “en la seva capacitat i sensibilitat quant a altres matèries”. A més, confien “en la continuïtat dels importants projectes en marxa” i que se'n creïn de transversals amb els distints sectors de la cultura balear”. Finalment, han remarcat que “és important tenir un projecte cultural de 'comunitat', establir sinergies públiques i privades, coordinar-se entre institucions i disposar dels pressupostos adequats”.

Projecció exterior

Per part seva, el poeta Biel Mesquida ha posat sobre la taula la necessitat de fer un “‘llibre blanc’ de la cultura per analitzar com estam de projecció exterior”, perquè “jo crec que en tenim poca”, ha precisat. “S’haurà de veure com les dues grans maquinàries -l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB) i l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB)- es reparteixen aquesta projecció, sense desatendre cap àmbit cultural”, ha afegit Mesquida.

Gracià Sànchez, president del Gremi d’Editors de les Illes Balears, ha demanat a la nova delegada i a la consellera de Presidència, Pilar Costa, que intervinguin ràpidament en els temes culturals”. En concret, ha posat en rellevància la necessitat de reactivar l’ICIB: “Està paralitzat completament des de fa mig any, té director però no funciona”, ha assegurat Sànchez. En aquest sentit, ha expressat que “la paràlisi del sector ens preocupa perquè ens afecta com a usuaris i elements actius de la cultura”.

L’Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB) ha demanat que “no es perdi la feina feta en els darrers anys de l’extinta Conselleria de Cultura” i demana a la nova responsable de Cultura del Govern “que faci una aposta decidida pel desenvolupament de les indústries culturals i creatives”, com també que “es reestructurin les competències de l’IEB i ICIB” i dur a terme “polítiques clares i d’acord amb tots els actors, creadors i tècnics que componen el sector cultural”.

Cultura per la transformació social

Pau Andreu, mediadora cultural i membre del col·lectiu Metamòrfiques, Art i Educació, ha demanat que en aquesta legislatura “no es caigués en l’error de la política del 'selfie' i la ficció en els seus discursos, sent conseqüents amb les seves paraules i fets”. Ha remarcat la situació de precarietat que viuen la majoria dels treballadors de la cultura, “una qüestió que mai s’acaba de resoldre, i és la burocràcia de la institució la que moltes vegades ens aboca a aquestes situacions”, opina. “Anam passant legislatura rere legislatura esperant un canvi real que mai arriba”, rebla.

Quant a la relació entre cultura i educació, Andreu creu que és prioritari treballar mitjançant “programes específics amb incidència als centres educatius, associacions de veïns i col·lectius amb risc d’exclusió social”. En aquesta línia, argumenta que “les manifestacions artístiques, sense excepció, han de servir-nos com a eina de cohesió social, no tan sols com un intercanvi monetari pel qual rebem un producte”.

En aquest sentit, la gestora cultural Tina Codina argumenta que s’han d’aconseguir els recursos econòmics suficients “per poder fer projectes que posin la cultura al centre de les nostres vides com a eina de transformació social”. Respecte del perfil de Solivellas, Codina creu interessant que el seu perfil professional no sigui el de gestió sinó de la part artística. “Pens que pot tenir cura de molts aspectes que des de la gestió de vegades no es cuiden o es desconeixen per no haver-los viscuts, com les condicions laborals dels creadors i creadores, les necessitats d’espais de creació o el que aporten les residències”, ha precisat.

Afegeix que un altre tema important és la cultura i el gènere. “A veure si a les programacions culturals podem veure creadores, gestores, directores d'espais”, ha expressat. “Pens que és una persona que tindrà sensibilitat per aquest tema i podria ser una de les seves prioritats”, ha conclòs.

stats