Mitologia de les Balears
Cultura 17/04/2024

Publiquen les rondalles meravelloses de l'Arxiduc, comentades i anotades per primera vegada

La presentació del llibre tindrà lloc a Estellencs aquest diumenge 21 d'abril

2 min
L'abadia i els turons de prop de Mussoorie.

PalmaLes rondalles meravelloses que l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria-Toscana recollí l'any 1894, ara fa 130 anys, tornen a estar d'actualitat. La filòloga Caterina Valriu publica 29 rondalles meravelloses de Mallorca (PAM, 2024). Aquesta edició analitza de manera global aquestes rondalles, catalogades com a meravelloses perquè inclouen elements sobrenaturals, i en fa, per primera vegada, una anàlisi especifica i detallada.

En declaracions a l'ARA Balears, Valriu explica que aquest nou llibre complementa Les rondalles que l'Arxiduc no va publicar (Gales Edicions, 2022), que va treure a la llum tot el material inèdit que l'arxiduc recopilà i no va publicar. Segons explica, moltes de les rondalles meravelloses foren descartades en un primer moment per no ser suficientment autòctones, segons "la consideració errada" de l'Arxiduc en aquell moment (1894).

Sobrenatural

La filòloga explica que, passats els anys, l'Arxiduc va anar canviant d'opinió i va tornar a donar el valor que corresponia a les rondalles pel fet que, entre altres valors, s'hi pot trobar "un ric imaginari" d'éssers fantàstics que relacionen les tradicions mediterrànies, arquetips, confluències d'elements cristians i pagans, etc. L'anàlisi dels relats "ajuda a mostrar la visió del món" que tenia la societat que els contava, i aporta informació referida a l'articulació de la vida social, el sistema de creences, els valors, les jerarquies socials i la relació amb allò sobrenatural, explica.

Portada

Aquest nou llibre, que ha estat guardonat amb el premi Valeri Serra i Boldú 2023, reagrupa aquestes 29 rondalles meravelloses. Formen part del treball encarregat per l'Arxiduc al professor Antoni M. Penya, que va recórrer l'illa per recollir de viva veu rondalles, llegendes i successos. Aquests materials foren redactats i lliurats a l'Arxiduc mesos després. Posteriorment, Lluís Salvador seleccionà 54 narracions i les va fer traduir a l'alemany.

Publicació en català i en alemany

El 1895 l'Arxiduc publicà a Wüzburg (Alemanya) dos llibres, un en català i l'altre en alemany, amb aquestes narracions escollides. L'edició alemanya duia un pròleg en el qual l'Arxiduc exposava els seus objectius en fer l'edició i els seus conceptes sobre rondallística. La part de la col·lecció no publicada restà en un arxiu particular a Valldemossa fins al 2010, quan fou dipositat a l'Arxiu General del Consell Insular de Mallorca. Ara aquestes rondalles, les que es publicaren el 1895 i les que restaren inèdites, tenen una nova vida en aquesta publicació de Valriu, una edició anotada que inclou un estudi detallat de cada narració des del punt de vista etnopoètic.

Cartell promocional.

Presentació a Estellencs

Aquest diumenge 21 d'abril a les 12 h, a Ses Cotxeres (c. de la Síquia, 14, Estellencs) tindrà lloc la presentació del llibre, juntament amb dues noves publicacions més: 1.111 llamps i pestes (Lleonard Muntaner Editor, 2024) d'Antoni Rodríguez i Els magrebins a les Illes Balears (Lleonard Muntaner Editor, 2024) de Pere Perelló.

stats