Cultura 06/09/2019

El Programa de Cultura Jueva amplia l'oferta per a l'edició 2019

Es passa d'un cicle d'una setmana a un mes, i s'han preparat un cicle de cinema, una exposició, rutes pel Call Jueu de Palma, conferències i la celebració de l'Any Nou Jueu

E. Navarro
2 min
Imatge de la presentació del cicle

PalmaAmb conferències, un cicle de cinema, una exposició, rutes pel Call Jueu de Palma, un cicle de cinema i la celebració de l'Any Nou Jueu, el programa de cultura jueva de Palma dobla l'oferta i passa d'una setmana a una programació de dos mesos. El gruix de les propostes l'aglutina el mes de setembre, amb un cartell confeccionat per les diferents entitats jueves de Mallorca (ARCA Llegat Jueu, Comunidad Judía de les Illes Balears, Instituto de Relaciones Culturales Baleares - Israel i Memòria del Carrer) i el suport de l'Ajuntament de Palma.

Entre les activitats destacades, hi ha una conferència a la Biblioteca de Cort sobre la 'Contemporaneïtat xueta' a càrrec de Laura Miró, David Ginard i Margalida Bernat (24 de setembre) i una altra sobre la 'Genètica i història dels criptojueus de Sefarad', a càrrec de la doctora Inés Nogueiro de la Universitat de Porto. A més, s'han programat rutes gratuïtes en anglès, català i castellà pel Call Jueu de Palma durant tot el mes de setembre.

El 29 de setembre tindrà lloc a Can Balaguer l'Any Nou Jueu amb un concert de la Coral d'Alaró, una ponència del cuiner Tomeu Arbona ('Menjar de resistència') i un concert de la Banda Polonski, que fan música klezmer, tradicional dels jueus asquenazites de l'est d'Europa.

Per acabar, el ja tradicional cicle de cinema arriba a la 12a edició i proposa 'Un método peligroso', de David Cronenberg (11 de setembre), i 'El último metro', de François Truffaut (18 de setembre). Dia 4 ja es va projectar 'El médico alemán', de Lucía Puenzo. Tots els films es projectes al teatre Municipal Catalina Valls.

"És un cicle consolidat, molt important perquè tocam la memòria històrica de Palma", ha defensat el regidor de Cultura de ciutat, Antoni Noguera. "En concret, tractam la identitat xueta, assetjada durant segles", ha afegit. Noguera ha explicat que l'Ajuntament hi dona suport econòmic i posa a disposició els teatres municipals, i ha remarcat la inclusió del cicle al Palmaeduca. "Un dels nostres objectius en aquesta legislatura és portar la cultura a les escoles per combatre estereotips", ha conclòs.

stats