Cultura 14/03/2019

Professionals del circ demanen a Podem que desbloquegi la cessió de Can Ribes

El grup polític assegura que dona suport a tots els usos compatibles amb la conservació patrimonial

E. N.
2 min
El col·lectiu del circ fa vuit anys que reclama un espai per poder treballar

PalmaL'Associació de Professionals del Circ de las Illes Balears (APCIB) ha demanat aquest dijous en una roda de premsa a Podem que “rectifiqui” i es posicioni a favor de la cessió de l'antiga fàbrica Can Ribes per transformar-la en un centre de circ. “No entenem el posicionament en contra i en el darrer moment d'una voluntat política dels seus socis de govern que fa anys que estava clara”, ha expressat el president de l'APCIB, Sebastià Jordà.

Jordà ha responsabilitzat la regidora i secretària de Podem, Antònia Martín, d'aquest bloqueig, al qual –assegura– “s'han oposat moltes persones del seu partit”. “Creim que Podem ha respost a uns interessos que no ha sabut explicar ni a nosaltres ni al seu propi partit”, ha dit.

El desembre passat Podem va demanar la qualificació de Can Ribes com a Bé d'Interès Cultural (BIC), una petició que dijous passat va ser desestimada per la Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell, que va proposar declarar-la Bé Catalogat (BC).

Podem celebra la qualificació de Can Ribes com a Bé Catalogat

Podem, en declaracions a aquest diari, ha assegurat que “celebren que s'hagi estimat declarar aquesta fàbrica BC, perquè això ajudarà generacions futures a poder gaudir d'aquest edifici de la història industrial de Palma”.

Quant als usos, el grup polític ha defensat que donen suport a tots els “que siguin compatibles amb la conservació patrimonial de l'edifici, inclòs el circ”, sempre que aquesta decisió sigui consensuada amb els veïns del barri. “El que nosaltres vàrem modificar de la moció presentada en el ple per l'equip de govern va ser que els usos de Can Ribes fossin participatius”, han explicat. Per la seva banda, l'APCIB ha assegurat que s'han reunit amb els diferents col·lectius del barri i que l'acord té una “majoria absoluta”.

Podem creu que “els atacs personals de l'APCIB són producte d'informacions errònies” i no es fa responsable “d'acords que l'APCIB hagi pogut generar amb altres grups polítics”.

Jornada reivindicativa davant la fàbrica

Per al proper dissabte dia 16, l'APCIB ha organitzat una jornada reivindicativa per reclamar l'espai Can Ribes com a espai de circ a totes les Illes Balears. Es faran tallers, una gala de circ i un dinar popular.

“El circ a les Illes viu un moment molt viu i efervescent, però és el moment de dir a les autoritats que el circ no pot resistir més sense un espai en condicions dignes on poder treballar”, ha dit Gràcia Moragues, artista de circ. El col·lectiu ha destacat també el vessant social que tindria el projecte de circ en un context com el barri de la Soledat.

stats