Cultura 23/03/2020

Els productors audiovisuals preveuen 15 milions de pèrdues a les Balears pel coronavirus

Calculen que, si la situació s'allarga fins al juny, es perdran més de 6.400 contractes de feina

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'Associació de Productors Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB) estima que les seves empreses associades perdran uns 15 milions d'euros a causa del coronavirus, en el cas que aquesta situació s'allargui fins al juny, segons ha informat Efe. A més, l'entitat -que agrupa les principals empreses audiovisuals de les Illes- preveu greus costos laborals, que es traduiran en la pèrdua de més de 6.400 contractes.

En un comunicat, assenyalen que la suspensió de rodatges ha paralitzat programes televisius, les sèries de ficció, documentals, rodatges internacionals de cine i televisió, publicitat i llargmetratges de ficció. Asseguren que la crisi de la Covid-19 "agreuja" la situació del sector, molt afectat ja per "la davallada de pressupost d'IB3, que "abans que tot esclatàs" va posar en risc "la supervivència de moltes productores", ja que "afecta íntegrament les productores de programes i per a la qual hem demanat una injecció econòmica extra", assenyalen.

En aquest sentit, l'associació exigeix a IB3 que assumeixi la responsabilitat de fomentar el desenvolupament del sector i retorni l'activitat econòmica i la contractació que ha paralitzat per gestionar l'emissió de la crisi. D'altra banda, celebren l'anunci de la Conselleria de Cultura de flexibilitzar els terminis d'execució dels projectes subvencionats. Així i tot, reclama més operativitat per part de l'Institut d'Indústries Culturals (ICIB).

Així mateix, l'associació exigeix que s'agiliti el pagament de les ajudes pendents, la posada en marxa a través de l'ISBA de línies de crèdit avalades pel Govern a interès zero, la coordinació entre ICIB i Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) per suplir les mancances de personal del primer, i la gestió en línia dels tràmits per no paralitzar encara més els projectes.

L'APAIB recorda als organismes públics que l'audiovisual és un sector declarat com a estratègic pel desenvolupament de les Balears i que, abans de l'actual crisi, el creixement dels llocs de treball en el sector duplicava al de la resta de la comunitat. Per aquests motius, reclamen a les institucions una estratègia conjunta i consensuada per aturar els efectes d'aquesta situació i poder continuar sent un motor econòmic i generador de feina.

stats