Observatori de la cultura 2023
Cultura 18/01/2024

El Principal i Es Baluard alternen el lideratge de la cultura a les Balears

El teatre ubicat a Palma ha estat el més valorat a l'Observatorio de la Cultura 2023, mentre que l'any passat ho va ser el museu

ARA Balears
2 min
La façana del teatre Principal de Palma, en una imatge d'arxiu

PalmaEl teatre Principal de Palma ha estat elegit la millor iniciativa cultural de les Illes Balears per l'Observatorio de la Cultura 2023, de manera que relleva Es Baluard Museu, qui va ocupar aquest mateix lloc l'any passat. Així, el Principal recupera la primera posició del rànquing després d'un any, ja que el 2021 també va liderar les insígnies culturals de l'Arxipèlag. El resultat d'aquest rànquing es determina mitjançant centenars d'enquestes a professorals del sector cultural d'arreu de l'Estat i l'organitza la Fundación Contemporánea.

A més del Principal i Es Baluard, completen el rànquing el festival FIET, l'Atlàntida Film Fest, el Teatre i Auditori de Manacor, la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, la Nit de l'Art, la Fira B! i Casa Planas. Pel que fa a la "cultura rural" de l'Estat, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les illes Balears (FIET) ha estat reconeguda com el millor de l'Arxipèlag durant l'any passat "en l'àmbit rural".

Rànquing de les millors iniciatives culturals de les Illes Balears

En el conjunt de l'Estat, les Illes Balears han estat considerades l'onzena millor comunitat autònoma pel que fa a la qualitat i la innovació de la seva oferta cultural. Enguany, l'Arxipèlag ha baixat una posició en aquesta classificació, liderada per Madrid, Catalunya i el País Basc. De fet, ha perdut dos punts percentuals i ja només és considerada com la millor per un 7,6% dels enquestats, quan l'any passat ho fou pel 9,8%.

D'altra banda, Palma ha estat considerada la quinzena millor ciutat espanyola pel que fa a la qualitat i innovació de l'oferta cultural. Igual que en el cas de l'Arxipèlag, Palma ha baixat més de dos punts percentuals en el nombre de vots i ha caigut tres posicions en la classificació.

El Museu Nacional del Prado, el Centre d'Art Reina Sofia i el Museu Nacional Thyssen han estat els més ben valorats i lideren el rànquing estatal. En aquesta classificació, on apareixen els 100 millors espais culturals de l'Estat, no n'hi figura cap de les Illes Balears. Només CaixaForum, amb seu a Palma i a altres indrets de la Península, i la Fundació Joan March, que té seus a Palma, Madrid i Conca, han estat considerats els centres culturals imprescindibles per l'Observatorio de la Cultura 2023.

stats