Cultura 09/02/2021

El teatre Principal de Palma continua essent l'espai cultural més valorat de les Illes Balears

En el llistat estatal de les millors programacions, elaborat segons els resultats de l'Observatorio de la Cultura, no n'hi figura cap de les Illes

3 min
El teatre Principal de Palma.

El teatre Principal de Palma continua liderant el llistat de les "insígnies culturals" de les Illes Balears. Així ho demostra el llistat autonòmic presentat aquest dimarts per l'Observatorio de la Cultura, un document que també inclou altres rànquings, elaborats a partir dels resultats de les enquestes a més d'un miler de professionals del sector d'arreu de l'Estat, un estudi que promou, cada any, la Fundació Contemporánea.

En el segon lloc, com l'any passat, s'hi troba Es Baluard Museu. La Fundació Mallorca Literària, que l'any passat estava en la desena posició, puja fins a la tercera. El CaixaForum i l'Atlàntida Film Fest empaten en el quart lloc; el festival de cinema passa de la setena posició (2019) a la quarta, mentre que l'espai que ocupa l'edifici del Gran Hotel baixa de la tercera (2019) a la quarta. El Gremi de Llibreters de Mallorca entra enguany a la llista, directament al lloc número 6. Empaten al set el Teatre i Auditori de Manacor (l'any 2019 estava en la posició número 13) i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears (passa del lloc número 15 al 7). Hi ha quatre programacions en el lloc número 9: la del Teatre del Mar, el Casal Solleric, el Teatre Principal de Maó i el festival de cinema Evolution!. Finalment, la Fundació Pilar i Joan Miró i el Museu Sa Bassa Blanca empaten al número 13 del llistat; la primera tenia, l'any 2019, la posició número 4, mentre que Sa Bassa Blanca tenia la cinquena.

Llistat autonòmic de les millors programacions del 2020

No hi surten, al rànquing autonòmic, ni el Museu de Mallorca ni el Museu de Menorca o el MACE d'Eivissa.

Malgrat la pandèmia i l'estocada d'aquesta al sector, l’Observatorio ha volgut elaborar els rànquings amb la intenció de donar visibilitat a l’oferta cultural produïda durant aquest any, una manera de “reconèixer el gran esforç que han fet organitzacions i professionals del sector”, segons escriuen des de l'Observatorio. Des de la fundació asseguren que tant en el rànquing estatal com en els corresponents a cada comunitat, es troben a faltar algunes propostes culturals que ja era habitual veure en anys anteriors, i que enguany no s'han pogut fer; és el cas de molts festivals de música. 

Lidera el llistat estatal, un any més, el Museo del Prado (amb les exposicions Reencuentro i Invitadas), seguit del Museo Reina Sofía (especialment la mostra Mondrian y de Stijl), el Festival de San Sebastián, el Teatro Real, el Museo Thyssen-Bornemisza (Expresionismo alemán) i el museu Guggenheim (Kandinski, Olafur Eliasson). Completen els deu primers llocs PHotoEspaña, CaixaForum (Vampiros, El sueño americano), el Museo de Bellas Artes de Bilbao i el Festival de Almagro. Entre les novetats que enguany s’han incorporat a aquesta llista estatal hi figuren les commemoracions de l’Any Galdós i l’Any Delibes, Cultura y Ciudadanía (un programa del Ministeri de Cultura), el D’A Film Festival i TBA21.

Com ja va passar l'any passat, en aquest rànquing hi ha tant el CaixaForum com la Fundació Juan March. De la primera, se'n destaquen dues exposicions que no han vingut a Palma; de la segona no se'n citen les mostres.

L'Observatorio valora les iniciatives digitals per primer pic

Per primera vegada, i ateses les circumstàncies, l'Observatorio inclou un rànquing de les millors iniciatives culturals en format digital. Cada enquestat ha assenyalat fins a deu propostes culturals com les més destacades a escala estatal.

També en aquesta categoria és líder el Museo del Prado, destacat per les visites virtuals, continguts en línia i presència en xarxes socials. Destaquen, a continuació, Filmin, amb molts esments al seu suport per a la celebració de festivals en línia, el Teatro Real per la iniciativa My Opera Player, el Museo Thyssen- Bornemisza, l'edició en línia del Festival Eñe, el Teatro de la Abadia i el seu Teatro confinado, la Fundació Juan March i els seus Arxiu digital i Canal March, el Museo Reina Sofia, PHotoEspaña amb la seva convocatòria Desde mi balcón i el Círculo de Bellas artes i el seu Glosario de la Pandèmia.

stats