Cultura 05/10/2020

Maria del Mar Bonet, Carla Simón i Tricicle, Premis Nacionals de Cultura 2020

També es reconeix el Centre d’Art i Natura de Farrera i l'entitat cultural Xamfrà

Laura Serra
4 min
El Tricicle als Premis Nacionals de Cultura 2020

BarcelonaEl Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya (CoNCA) ha reconegut amb el Premi Nacional de Cultura cinc personalitats i entitats: la cantant Maria del Mar Bonet, la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), la directora i guionista de cinema Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte cultural Xamfrà. La Capella del MACBA acollirà el diumenge 29 de novembre l’acte de lliurament.

L’edició d’aquest any compta amb diverses novetats. La més evident és que es redueix el nombre de premiats per “augmentar el prestigi dels premis en el si de la societat” de deu a només cinc guardonats, els quals, al llarg dels anys en què l'actual jurat ha de ser vigent, ascendiran fins a 25 personalitats equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori. La voluntat d’aquesta reducció és que al llarg de l’any els guardonats –que provenen de candidatures dels sectors i del mateix jurat– siguin protagonistes de diferents activitats per difondre la seva obra i incentivar la cultura. El premi està dotat amb 15.000 euros.

El jurat –integrat per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Salvador Casals, Edmon Colomer, Núria Iceta i Miriam Porté– ha afirmat, per boca de Núria Iceta, que aquest cop han tingut especial “responsabilitat” en “un any difícil” per a la cultura”. Fins ara hi ha hagut 380 guardonats en 45 edicions.

Uns premis amb equilibri

Carla Simón, directora de cinema, de films com Estiu 1993, premiat als Goya i als Gaudí, s’ha reconegut per la seva obra i per haver sigut “inspiració i referent” de tota una generació de directores. Simón s’ha mostrat il·lusionada pel premi: “És un reconeixement que em confirma certes decisions difícils que he pres. En aquest món que gira tan ràpid és difícil rebutjar certes ofertes molt temptadores que et fan entrar en una espiral de creació molt ràpida”, ha afirmat. Ella aposta per un “art profund, amb ànima, de reflexió, un cinema de cocció lenta però meticulosa i que necessita molt temps”. Sense anar més lluny, a causa de la pandèmia s’ha quedat sense poder rodar el seu pròxim film i l’ha hagut d’aplaçar per a l’estiu que ve. El premi també li reforça l’aposta per un cinema “amb el nostre idioma i els seus dialectes, i fet als nostres territoris”. Simón ha volgut compartir el guardó “amb una generació de cineastes catalanes amb noves mirades, històries, sensibilitats i perspectives i una nova manera de liderar els projectes”. A més, ha assenyalat el seu “compromís amb l’educació”, que diu que han acceptat precisament perquè quan estudiava "hi havia una falta de creadores”.

Maria del Mar Bonet és premiada pels seus 50 anys de carrera, en què ha excel·lit com a cantant, compositora i ambaixadora de la música mediterrània. La cantant ha dit que "dins el moment polític que vivim, tant dur i difícil, i la pandèmia global, aquest premi representa un espai de fraternitat i llibertat i ofereix estímuls per seguir creant dins els Països Catalans". Com a "catalana de Mallorca", com s'ha definit, el premi la "lliga més a aquest país i la seva gent".

Tricicle ha rebut el premi per la singularitat del seu llenguatge i pel seu èxit internacional. Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir reben el premi l’any en què es retiren dels escenaris després de 40 anys de professió. “Ens han donat un premi. Ja no podrem dir que el millor premi és omplir teatres. Ara tenim un premi de debò. Hem competit 40 anys en la lliga del teatre comercial, sense el dopatge de les subvencions. Potser hauríem de rebre el premi als millors empresaris. No. Rebem el premi i per fi som acceptats dins l’exquisit cercle de la cultura”, ha dit Paco Mir, que ha criticat l’elitisme del sector, amb els seus socis a banda i banda fent de cor dient que sí amb el cap. “Quaranta anys sense rebre premis i avui ens donen el premi més important de la cultura catalana. Estem molt agraïts de rebre’l, i rebre’l en vida, i que no sigui pòstum, perquè no hi ha res mes trist que t’hagis de morir per rebre’l. Bé, sí, els premis atorgats improvisadament perquè tens alguna cosa que tothom sap i tu no. Nosaltres estem perfectament”, ha dit, i ha assegurat que, després de saber que els premiarien, es van fer una analítica. Mir va dir que continuen tenint il·lusió per fer coses. Amb un lema que “els creadors haurien de dur tatuat: aquí caic, aquí m’aixeco”.

La pedagoga Ester Bonal ha rebut el premi en nom de l’entitat Xamfrà, “per la seva tasca educadora a través de les arts escèniques amb l’objectiu de garantir l’accés

El Centre d’Art i Natura de Farrera ha sigut reconegut per la seva tasca de 25 anys com a residència d’artistes i creadors, en un entorn privilegiat, “pel compromís amb el territori i la integració amb l’Alt Pirineu, un centre gestionat per una entitat sense ànim de lucre”. El director l’ha definit com “una baula” del procés creatiu i ha recordat els espais de creació rurals de Catalunya.

stats