Cultura 09/12/2021

Els premis Mallorca de creació literària queden sense guardó per a la categoria de teatre

La gala dels guardons ha tingut lloc al Principal de Palma, on s'ha reconegut Caterina Valriu Llinàs pel millor assaig, l'única mallorquina premiada

ARA Balears
3 min
Guanyadors dels premis Mallorca de creació literària

Palma"El català és una llengua de progrés i de modernitat, de futur i d'emprenedoria: és una llengua d'oportunitats". Amb aquesta proclama ha acabat el discurs la presidenta del Consell, Catalina Cladera, a la gala dels premis Mallorca de creació literària. La gala ha tingut fins a cinc guanyadors, exceptuant la secció de teatre, que ha quedat deserta.

La gala l'han conduïda els periodistes Virginia Galiano i Xisco Umbert, però els protagonistes han estat els guanyadors: Manuel Brugarolas Masllorens, en la categoria de narrativa; Carles M. Sanuy, en la categoria de poesia; Caterina Valriu, en assaig, com a única mallorquina; Goretti Pérez Ruiz, en la categoria de literatura infantil, i Camilla de Maffei, en la categoria de fotografia contemporània.

Manuel Brugarolas Masllorens, guanyador de la categoria de narrativa

Catalina Cladera ha reivindicat l'ús del català, dient que la "qualitat de les obres literàries premiades contribuirà a impulsar la creació literària en català per prestigiar i promocionar socialment l'ús de la nostra llengua". A més, una estona abans també s'ha dirigit al públic la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, que ha qualificat la gala d'avui com "un acte de reivindicació de la cultura en les seves diverses formes". Finalment, també ha lloat els guardons i ha dit que "els premis Mallorca ens conviden a cercar l'excel·lència, la innovació i la passió creadora, tant en literatura com en un projecte fotogràfic".

A més, els premis han tingut diverses actuacions en directe. Ha estat el cas de la cantant d'òpera Naida, habitual dels carrers de Palma; el raper Rafel Sastre Swing, que ha oferit una mostra de la seva música reivindicativa; Mireia Calafell i Joana Gomila, que han recitat poemes, i finalment, Aina Frau, amb una lectura d'uns versos de Damià Huguet.

Els guardonats

El premi Mallorca de narrativa 2021 és pel text El club de l'àngel, de Manuel Brugarolas Masllorens. Segons s'ha explicat, el jurat ha valorat la qualitat dels detalls i de com petites coses es converteixen en significatives. Burgaroles recalca l'esquerda d'un grup de joves entre la seva personalitat adolescent i el que han arribat a ser d'adults. El premi té una dotació de 25.000 euros.

El premi de poesia ha estat per a Carles M. Sanuy per El llum del carògraf. S'ha explicat que el jurat ha valorat la solidesa de l'obra, un poemari que fa una reflexió sobre la natura, el paisatge i la vulnerabilitat de l'ésser humà. Té una dotació de 15.000 euros.

Pel que fa a la literatura infantil, ha estat pel conte Mia, artista!, de l'autora Goretti Pérez Ruiz. Es tracta del recorregut d'una conversa entre mare i filla, fent un repàs de la història de pintors universals d'una manera senzilla i entenedora per a infants. La dotació del guardó és de 10.000 euros.

El premi Mallorca assaig ha estat per Les rondalles que l'Arxiduc no va publicar, de Caterina Valriu Llinàs. Es tracta, ni més ni menys, de la recuperació d'una obra inèdita de l'Arxiduc. Valriu l'ha posada a disposició del gran públic. El guardó és de 19.000 euros.

Finalment, el projecte Delta de Camilla de Maffei, ha estat guardonat amb el premi Mallorca de fotografia contemporània. El treball comparteix elements de reportatge fotogràfic tradicional i també de les noves tendències contemporànies. És l'exploració del delta del Danubi al llarg de cinc anys, amb imatges molt arrelades al discurs coherent i suggeridor. Aquest guardó ha tingut una dotació de 8.000 euros.

stats