Cultura 21/11/2020

El Consell de Mallorca destinarà 18,4 milions d'euros a cultura, patrimoni i foment del català l'any que ve

La Direcció insular de Cultura mantindrà totes les línies de subvenció per a la creació, producció i divulgació

Ara Balears
2 min
Bel Busquets durant el ple del Consell de Mallorca. / MÉS

PalmaEl Consell de Mallorca destinarà l'any que ve 14,7 milions al sector cultural, 2 milions a l'àrea de patrimoni i 1,11 milions al foment del català. A aquesta inversió, s'hi sumen 7,4 milions de despesa de personal. Així ho ha informat la institució insular en un comunicat, en què ha explicat els pressupostos de 2021 per al departament de Patrimoni, Cultura i Política Lingüística. La vicepresidenta i consellera de Cultura, Bel Busquets, ha defensat que "els comptes reafirmen el nostre compromís amb el sector i de facilitar que la cultura arribi a tots els mallorquins, alhora que vetllam per la protecció del nostre patrimoni i promovem l'ús del català".

Pel que fa a la Direcció insular de Cultura, el Consell ha assegurat que mantindrà totes les línies de subvenció per al desenvolupament de la creació, producció i explotació d'activitats culturals i la seva divulgació, tant les destinades a associacions sense ànim de lucre com a empreses i ajuntaments. Ho farà mitjançant 16 convocatòries i amb un pressupost de 3,7 milions d'euros.

Els organismes que depenen d'aquesta direcció també mantenen el pressupost. Els comptes de 2021 del teatre Principal ascendeixen a 5,6 milions d'euros, que preveuen invertir majoritàriament a reforçar la producció i coproducció pròpia amb l'objectiu de reactivar el sector illenc. D'altra banda, la Fundació Mallorca Literària disposarà de 683.300 euros per a activitats; el Museu de Mallorca, de 248.400 euros (no inclou personal, manteniment, neteja i seguretat); i el Museu Marítim tindrà 430.900 euros.

D'altra banda, la Direcció insular de Patrimoni manté les ajudes per a la conservació i difusió del patrimoni arqueològic i dels béns culturals, dotades amb 1,2 euros. Així mateix, continuarà la feina de la Comissió Mixta amb el Bisbat per a la conservació de béns eclesiàstics i la línia per als orgues històrics, amb 260.000 euros al pressupost de 2021.

Finalment, la Direcció insular de Política Lingüística manté el pressupost de 79.000 euros per als premis Mallorca, que s'havia incrementat enguany, i es preveuen 135.000 euros per posar en marxa el servei de dinamització lingüística. A més, com a novetat, es dedicaran 40.000 euros a una convocatòria d'ajuts per a projectes relacionats amb la celebració del 500è aniversari de les Germanies a Mallorca. El Consell assegura que es recuperaran els ajuts de foment de l'ús del català per a empreses i entitats, amb 150.000 euros, i es mantindran els ajuts a la producció editorial i fonogràfica, amb 300.000 euros de pressupost.

stats