'Canto jo i la muntanya balla' triomfa als premis Butaca

L'espectacle de Guillem Albà i Joan Arqué s'emporta vuit estatuetes, i el dramaturg Joan Yago guanya el guardó de Millor Text per 'De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda'

3 min
Joan Arqué i Guillem Albà durant la cerimònia

Barcelona"Brindarem perquè ja tenim el 100% de l’aforament –però ara falta que s’ompli–", cantava Xavi Duch per donar inici als 27ns premis Butaca. La cerimònia ha reunit aquest dilluns bona part del món escènic català al Teatre Monumental de Mataró per celebrar que, després d'un any sense gala presencial, la pandèmia ha donat treva i les platees ja es poden omplir del tot. Canto jo i la muntanya balla, l'espectacle fet a partir de la novel·la d'Irene Solà, ha arrasat amb vuit premis, entre els quals el de millor muntatge, millor direcció per a Guillem Albà i Joan Arqué i millor actriu de repartiment per a Anna Sahun. "És molt important que els que teniu diners i recursos doneu oportunitats als que no en tenim", ha demanat Guillem Albà, que ha recollit el premi al crit de "Visca els pallassos!". A més, el dramaturg Joan Yago, nascut a Palma, s'ha endut el premi a millor text per l'aclamada peça de La Calòrica De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda.

Després d'endur-se el premi Max just fa un mes, Joan Carreras no ha marxat de Mataró amb les mans buides. La seva Història d'un senglar s'ha endut el Butaca a millor espectacle de petit format i el de millor actor. El director del festival Temporada Alta i coproductor del muntatge, Salvador Sunyer, ha recollit la primera estatueta. "Aprofitant que tenim el president de la Generalitat aquí, demanaria que es dediqués el 2% del pressupost a cultura. No solament perquè és de justícia o per comparació amb els països amb els quals ens emmirallem, sinó perquè és de les poques coses que pot cohesionar aquest país", ha reclamat Sunyer. Clara Segura ha guanyat el Butaca a millor actriu i ha tingut un record per als espectadors durant la pandèmia. "Era molt emocionant veure que al 50% de l’aforament la gent venia, al 70% també i al 100% també. Als que us encarregueu de dirigir les coses, us demano que ajudeu una mica a arriscar amb noms que no es coneixen per eixamplar també la base del públic", ha dit Segura. Lluís Soler s'ha endut el premi a millor actor de repartiment per Les tres germanes.

El Butaca a millor musical ha sigut per a La filla del mar, que també ha recollit els premis a millor actriu i actor de musical per a Mariona Castillo i Toni Vinyals, respectivament. El màgic d'Oz de La Brutal ha rebut els Butaca a millor espectacle familiar i a millor caracterització. "Mai serà prou el suport de les institucions al teatre familiar. Si no creem públic quan són adolescents i poden anar al teatre pel seu propi peu, haurem de veure teatre en català en sales de 100 localitats", ha dit el director d'El màgic d'Oz, David Selvas. El primer Butaca per a la coreògrafa Lali Ayguadé han sigut, en realitat, dos: el de millor coreografia per Hidden i el de millor intèrpret de dansa femenina per Gizaki. L'estatueta a millor espectacle de dansa ha recaigut en Sonoma de La Veronal. Focus ha obtingut el premi honorífic a l'entrega i a l'esforç pels seus 35 anys com a productora de teatre. L'actriu Imma Colomer ha rebut el Butaca Honorífic Anna Lizaran i ha aprofitat el premi per celebrar el seu aniversari: "D’aquí pocs dies faig 75 anys. Aquest premi m’ajuda a apaivagar una mica l’impacte, me’l prenc com un regal".

Tots els guanyadors dels premis Butaca 2021

Millor muntatge teatral

Canto jo i la muntanya balla (La Perla 29)

Millor espectacle de petit format

Història d’un senglar (Temporada Alta / Grec 2020)

Millor direcció teatral

Guillem Albà i Joan Arqué (Canto jo i la muntanya balla)

Millor musical

La filla del mar (Focus / Grec 2021)

Millor espectacle per a públic familiar

El màgic d’Oz (La Brutal)

Millor actor teatral

Joan Carreras (Història d’un senglar)

Millor actriu teatral

Clara Segura (Filumena Marturano)

Millor actor de repartiment

Lluís Soler (Les tres germanes)

Millor actriu de repartiment

Anna Sahun (Canto jo i la muntanya balla)

Millor actor musical

Toni Vinyals (La filla del mar)

Millor actriu musical

Mariona Castillo (La filla del mar)

Millor escenografia

Alfred Cases i Laura Clos Closca (Canto jo i la muntanya balla)

Millor disseny de llums

Sylvia Kuchinow (Canto jo i la muntanya balla)

Millor vestuari

Nídia Tusal (Canto jo i la muntanya balla)

Millor caracterització

Clàudia Abbad (El màgic d’Oz)

Millor espai sonor

Joan Gorro (Canto jo i la muntanya balla)

Millor text (Fundació SGAE)

Joan Yago (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda)

Millor composició musical (Fundació SGAE)

Judit Neddermann (Canto jo i la muntanya balla)

Millor espectacle de dansa

Sonoma (La Veronal)

Millor coreografia (Fundació SGAE)

Lali Ayguadé (Hidden)

Millor intèrpret masculí de dansa

Luis Martínez Gea (Animal de séquia)

Millor intèrpret femenina de dansa

Lali Ayguadé (Gizaki)

Premi a l'entrega i a l'esforç

Als 35 anys de Focus

Premi Honorífic

Imma Colomer

stats