Publicitat
Publicitat

El Port Vell Marsella i la Vall Trenada d'Elx, premis de l'Espai Públic Urbà

El teatre La Lira de Ripoll, del despatx d'arquitectes RCR, s'endú una menció del guardó europeu

La reforma del Port Vell de Marsella, obra de Michel Desvigne i Norman Foster, i ela Vall Trenada d'Elx, del Grup Aranea, han estat els guanyadors 'exaequo' del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2014, segons ha informat avui el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona). En aquesta edició, un total de 274 projectes de 194 ciutats de tot Europa han participat en el premi.

La reforma del Port Vell de Marsella aporta una renovació d'aquest espai públic i, segons el jurat, "amb aquest canvi s'ha aconseguit que el port torni a ser un espai de trobada i convivència per a tots els marsellesos". Quant a la Vall Trenada, el jurat ha comentat que es tracta d'un projecte que "comunica un barri antic, separat pel riu Vinalopó, amb la resta de la ciutat; i la proposta simple i neta d'aquest grup ha aconseguit unir les dues ribes per comunicar els veïns de la ciutat".

El jurat d'aquesta edició ha concedit a més quatre mencions als projectes del cementiri islàmic d'Altach (Àustria), de Bernardo Bader; l'obertura dels aiguamolls de Rainham a Londres, de Peter Beard; Baana, corredor per a ciclistes i vianants de l'Ajuntament d'Hèlsinki; i el teatre La Lira de Ripoll, d'RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes.

Entre els finalistes també hi figuren dla renovació del baluard del Príncep, a Palma i el parc de monopatins "sk8+U" d'Arbúcies (Selva).

El Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà s'organitza des de l'any 2000 de manera biennal amb l'ànim de reconèixer i estimular la creació destinada a recuperar i millorar l'espai públic a les nostres ciutats. Les obres premiades, les finalistes i una selecció feta pel jurat seran publicades a l'Arxiu Europeu de l'Espai Públic Urbà, que recull i divulga les millors intervencions presentades al certamen des dels seus inicis el 2000.

L'exposició de les obres premiades i finalistes d'aquesta convocatòria s'exhibeix des d'avui i fins al 4 de juny al CCCB i, posteriorment, es presentarà a diferents ciutats europees i americanes, com es va fer amb l'exposició del premi 2012, que es va poder veure a Medellín, Tolosa, Bogotà, París, Lió, Praga, Cartagena de Indias, Ljubljana, Quito, Caen, Luxemburg, Atenes i Nova York.

El CCCB organitza aquest certamen amb la col·laboració del Deutsches Architekturmuseum de Frankfurt, el Museum of Finnish Architecture d'Hèlsinki, el Museum of Architecture and Design de Ljubljana, l'Architecture Foundation de Londres, la Cité de l'Architecture et du Patrimoine de París i l'Architekturzentrum de Viena.

Els llibres que ens fan grans