Cultura 15/10/2020

El projecte 'Poupées' , de la fotògrafa Neus Solà, Premi de Fotografia Documental del Menorca Doc Fest

Aquest festival és el primer de cinema i fotografia documental de l'illa de Menorca i de les Balears, i en l'edició d'enguany ha convocat els seus primers guardons de fotografia documental

Ara Balears
2 min
Una de les imatges del projecte coumental de fotografia 'Poupées'

PalmaLa fotògrafa Neus Solà (Barcelona, 1984) ha estat guardonada amb el Premi de Fotografia Documental MDF 2020, el primer premi d'aquestes característiques de les Illes.

L'artista i fotògrafa documental traça amb Poupées un testimoni visual de la joventut femenina gitana de la comunitat de La Cité de Perpinyà, i mostra la cara més salvatge de la infància i l'adolescència d'aquestes joves, que contrasta amb les restriccions que hauran d’assumir un cop hagin perdut la virginitat i converteixin en dones adultes. El títol del projecte vol servir, a més, com a metàfora associada al sistema patriarcal gitano i per posar de manifest la prematura cosificació i sexualització d’aquestes nines que, paradoxalment, han de conviure amb els estàndards que dicta la seva tradició.

Interessada a explorar la condició humana, el seu treball fotogràfic se centra en temes d'identitat, gènere i territori des d'una perspectiva antropològica. La seva obra ha estat reconeguda a escala estatal i internacional i ha exposat en diversos països com Espanya, França, Suècia, els Emirats Àrabs, l'Índia o Mèxic, entre d'altres. Des del 2017 treballa en un projecte sobre la comunitat transgènere de l'Índia i, recentment, acompanya projectes de fotografia participativa a Catalunya i a França.

Finalistes

La primera edició del premi de fotografia també ha reconegut dos projectes finalistes. Un és Cicatrices, del fotògraf David Arribas (1978), a través del qual denuncia l'abandonament i maltractament que pateixen els cans de caça, sobretot llebrers, una vegada conclou la temporada (Espanya és l'únic país d'Europa on la caça amb llebrers encara és legal).

També ha estat seleccionat el projecte Wikkaritama, de Sergi RuGrand (l'Hospitalet de Llobregat). Wikkaritama, que en llengua kokana és el significat de la força del poble, reflecteix l'impacte ambiental de l'activitat petrolera a l'Amazònia peruana, on, després de 40 anys d'explotació d’hidrocarburs, les conseqüències són alarmants tant per a la terra com per a les comunitats indígenes que hi habiten.

Aquests dos treballs acompanyaran el projecte guanyador en format audiovisual a l'exposició del 3 de novembre a Alaior. A banda dels projectes finalistes, també cal destacar l'acollida d'altres exposicions que es podran veure a Menorca com la d’imatges del confinament, en què, hi prendran part el Periódico de Ibiza, l’agència Efe i l’ARA Balears, amb fotografies dels nostres reporters Ismael Velázquez i Isaac Buj, a més dels mitjans gràfics locals.

El Menorca Doc Fest és el primer festival de cinema i fotografia documental de l'illa de Menorca i de les Illes Balears. Mitjançant exposicions fotogràfiques, visites guiades, conferències, projeccions de curts i llargmetratges documentals, el MDF vol arribar a incidir en la sensibilització de la ciutadania a través de l'art audiovisual, crear concursos de cinema de curtmetratge i de fotografia documental nous, frescos, que permetin provocar la reflexió sobre els canvis que experimenten les nostres societats i sobre la nostra situació en el món; potenciar la creació audiovisual en llengua catalana, difondre les obres creades per productors i creadors de les Illes Balears, generar intercanvis amb festivals i productors i directors d'altres territoris i animar la projecció exterior de Menorca durant els mesos de tardor com un territori acollidor, sensible a les problemàtiques socials mitjançant la fotografia i el documental.

stats