Successos
Cultura 18/07/2022

El Picasso interceptat a l'aeroport d'Eivissa podria ser original, segons experts

Per confirmar l'autenticitat de l'obra s'han de fer estudis més exhaustius

ARA Balears
2 min
L'obra de Picasso interceptada a l'Aeroport d'Eivissa.

PALMAAlgunes autoritats en matèria de patrimoni cultural i belles arts han considerat, de manera preliminar i a l'espera d'informes més exhaustius, que l'obra atribuïda a Picasso interceptada a l'aeroport d'Eivissa és original. Així, el preu facturat per una galeria suïssa s'ajusta al preu de mercat. Segons ha informat aquest dilluns el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, després de la intervenció de l'obra es van fer gestions amb la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura, que es va posar en contacte amb la directora del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, Elena Ruiz.

Malgrat que el document preliminar apunta a l'originalitat de la peça, per a l'acreditació definitiva diversos experts en l'obra de Picasso hauran de fer informes més exhaustius, mitjançant tècniques avançades.

Dia 5 de juliol, funcionaris de Duanes de l'Agència Tributària i agents de la Guàrdia Civil van intervenir un dibuix atribuït a Pablo Picasso. L'obra, Trois personnages (1966), es trobava en l'equipatge d'un viatger procedent de Suïssa que intentava introduir el quadre a Espanya sense declarar. Segons el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, l'actuació té l'origen en una informació remesa per la Duana de Suïssa al Centre de Coordinació Operativa Permanent del Departament de Duanes de l'Agència Tributària sobre un viatger que, amb origen al país helvètic, es trobava en vol comercial Zuric-Eivissa amb una obra d'art en circumstàncies que les autoritats suïsses van considerar "sospitoses".

A la seva arribada a l'aeroport d'Eivissa, el viatger va negar que tingués res a declarar. Quan van comprovar el seu equipatge, hi van trobar una obra d'art amb signatura de Picasso. El viatger va dir que es tractava d'una còpia i va mostrar una factura manuscrita de 1.500 francs suïssos.

Els agents, però, van trobar una segona factura en l'equipatge del viatger. En aquesta ocasió, d'una galeria d'art de Zuric per un valor de 450.000 francs suïssos, en el concepte dels quals apareix el títol de l'obra Trois personnages de 1966.

Les autoritats duaneres van intervir la làmina per un presumpte delicte de contraban en haver-se introduït sense declaració des de Suïssa una obra d'art amb un valor superior al dels límits legals establerts.

En tractar-se d'un bé que supera els 150.000 euros i introduït sense declaració duanera malgrat les preguntes expresses de les autoritats, s'hauria comès un presumpte delicte de contraban. La introducció lícita de l'obra a l'estat espanyol hauria implicat pagar els aranzels i l'IVA a la importació. A més de les obligacions de declaració administrativa a les quals estigués subjecta la mercaderia.

L'obra d'art es troba a la disposició del jutjat d'Instrucció 4 d'Eivissa, que s'encarrega de la recerca dels fets.

stats