Cultura 21/10/2022

Patricia Coll reivindica el món rural amb l'exposició 'Arrelada' en el Menorca Doc Fest

Coll fa una crida a prendre consciència per valorar les arrels menorquines vinculades al camp

Iván Martín
2 min
Patricia Coll a Ca n'Àngel on exposa l'obra fotogràfica.

MAÓLa fotògrafa ferrerienca Patricia Coll és la protagonista de l'exposició 'Arrelada', que es pot visitar fins al pròxim 30 d'octubre a l'edifici de Ca n'Àngel del Mercadal. Es tracta d'una mostra que recull una seixantena de fotografies i que pretén reivindicar el món rural i tot el que l'envolta. Una obra fruit de la seva residència artística del Menorca Doc Fest i un testimoni documental de la Menorca autèntica, preservacionista i que demana a crits totes les mirades de la societat illenca.

És una reivindicació de la Menorca rural que no sempre surt a les postals?

Pretén ser com una reivindicació per a totes les arrels, el tarannà menorquí, l'estil de vida que tenim aquí i envers el turisme de masses. Crec que falta un poc de conscienciació i respecte cap a la gent que du tota una vida vivint a l'illa. Jo vinc del camp, les meves arrels són pageses i veig com està desapareixent tot això, els llocs tanquen i es perd l'essència que he viscut, i per a una menorquina és molt trist.

Hi ha una part d'aquestes arrels oblidades i que no surten a les fotos?

El projecte ha fet que anés a cercar a casa de les meves ties fotos antigues, i t'adones que sabem la història d'altra gent, però no la nostra. Hauríem de mirar qui som, sentir orgull de la terra i de nosaltres mateixos. És un treball personal, tot i que amb l'exposició tothom hauria de prendre consciència i que el menorquí se senti orgullós del que és.

Què heu descobert amb aquesta exposició?

Es veuen moltes fotos antigues de llocs que ara estan tancats, derruïts o ara s'han convertit en agroturismes. Ja no hi pots entrar i eren part del teu dia a dia. Menorca és la mar, el camp, són tots els artesans, les construccions del camp, fusters, bijuters, sabaters, el caràcter de l''a poc a poc', i ara sembla que ens els prenen.

Creis que part d'aquesta essència que es perd és la mateixa que n'atreu d'altres?

Si, però és contradictori, perquè la gent ve per la tranquil·litat i no s'adona que està envaint aquesta essència comprant tant, ja que la gent d'aquí no pot competir.

I com es pot conjugar tot plegat?

El primer que s'ha de fer és promocionar Menorca per a la gent d'aquí i gaudir de l'illa. No només és el sol i la platja, és venir a xalar d'una gent, cultura i les terres. Hi ha tot un passat i s'hauria de mostrar a respectar on vas, i ho dic en l'àmbit genèric. Nosaltres passarem i la fotografia serà allà.

stats