FOTOGRAFIA
Cultura 13/10/2017

Passes envant per a la creació del centre Catany

La Conselleria assumeix la donació de l’immoble familiar del fotògraf

M. Mateu
2 min
Toni Catany, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl Govern continua fent passes perquè el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor sigui una realitat, després que tant la presidenta Armengol com la consellera Tur adquirissin públicament el repte de tirar endavant un projecte massa encallat.

La passa d’ahir fou la d’acceptar la donació gratuïta a favor de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l’immoble ubicat al carrer del Cardenal Rossell número 4 de Llucmajor, amb l’objectiu de construir-hi la seu del centre internacional per part de la Fundació Catany, a qui l’autor cedí la casa. Recordem que el centre es troba disgregat en tres immobles: el que fou la casa de Catany, des d’ahir de la Conselleria; la Trinxa, una finca que fa mitgera que encara ha de ser adquirida pel Govern, i la casa de Tomàs Monserrat, que és de la titularitat del Consell Insular de Mallorca i que se suposa que també haurà de cedir al Govern perquè el centre pugui ser ja una realitat i poder aprofitar els fons estatals que caduquen el 2018.

Segons va informar ahir Fanny Tur en Consell de Govern, “la Conselleria de Cultura, Participació i Esports té a punt els plecs tècnics per treure a concurs públic la rehabilitació de les dues cases, la familiar de Toni Catany i la del també fotògraf Tomàs Monserrat, on es farà el centre de fotografia”. La Conselleria preveu que aquest mateix mes es publiqui en el Butlletí Oficial de la Unió Europea.

L’acord anunciat ahir faculta la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques perquè signi tots els documents públics i privats necessaris per concloure la donació. L’acord es notifica a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, al protectorat de fundacions de caràcter cultural i a la Fundació Toni Catany, donant del bé, i així passarà a formar part de l’Inventari General de Béns i Drets de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Un procediment enrevessat

El passat 26 de juliol va tenir entrada a la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques l’ofici per iniciar l’expedient d’acceptació de la cessió gratuïta de l’immoble, amb un informe justificatiu sobre “la necessitat de dur a terme una cessió patrimonial gratuïta de la Fundació Toni Catany a favor del Govern”; el certificat de taxació de l’immoble; la resolució del protectorat de fundacions de caràcter cultural en què insta la Direcció General de Patrimoni perquè iniciï l’expedient de donació i la nota registral de l’immoble. El 2 d’octubre, el director general de Tresor, Política Financera i Patrimoni dictà la resolució d’inici de l’expedient; l’endemà, el Servei de Patrimoni n’emeté un informe favorable.

Segons Tur, “el procés de rehabilitació tindrà un cost de més de dos milions d’euros, als quals s’haurà d’afegir un pressupost per al projecte museogràfic i mobiliari”. La consellera va insistir en el treball coordinat i conjunt de diverses conselleries per a la creació del centre.

stats