Música
Cultura 29/04/2023

El passeig de Gràcia celebra el Dia Internacional del Jazz

Aquest diumenge hi haurà actuacions gratuïtes de la Sant Andreu Dixie Band i la Balkan Paradise Orchestra, entre d'altres

2 min
Músics de la Sant Andreu Jazz Band en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Festival de Jazz de Barcelona, organitzat per la promotora The Project, continua fent feina per situar la capital catalana com a ciutat de referència per al jazz. Una de les iniciatives és impulsar una jornada dedicada a celebrar el Dia Internacional del Jazz, que aquest diumenge, 30 d'abril, agafa una nova dimensió amb concerts gratuïts al passeig de Gràcia, de 12 a 22 h. Concretament, a la cruïlla amb el carrer Casp. Es tallarà el trànsit de vehicles perquè es puguin gaudir les actuacions de la Sant Andreu Dixie Band (13 h), una branca de la Sant Andreu Jazz Band orientada al so de Nova Orleans; el trio de Joan Mar Sauqué (14.30 h); Las de Barcelona, el projecte compartit per Magalí Datzira, Eva Fernández i Lucia Fumero (16 h); Michael League & Bill Laurence (17.30 h), del grup Snarky Puppy; el duo format pel mandolinista brasiler Hamilton de Holanda i el pianista sud-africà Nduduzo Makhathini (19.15 h), i la Balkan Paradise Orchestra, que protagonitzarà la festa final a partir de les 21 h.

La jornada, organitzada per la Fundació Barcelona Promoció, compta amb el suport de la regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona i s'emmarca en el programa d'actes que commemora els 200 anys del passeig de Gràcia. "Volem que Barcelona sigui la punta de llança de la celebració del Dia Internacional del Jazz, i esperem que el govern municipal que surti de les eleccions del maig sigui sensible amb aquesta oportunitat de mostrar la ciutat al món", diu Tito Ramoneda, president de The Project.

Joshua Redman al 55è Festival de Jazz de Barcelona

La jornada al passeig de Gràcia és una mena de pròleg no oficial de la 55a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona que se celebrarà a la tardor, i que tindrà com a escenaris principals l'auditori del Conservatori del Liceu i el Palau de la Música. De moment ja s'han fet públics entre un 40% i un 50% dels artistes que hi actuaran, entre els quals hi ha Joshua Redman. Aquesta vegada, el saxofonista nord-americà visitarà Barcelona per fer un concert al Palau de la Música el 2 de novembre amb la cantant Gabrielle Cavassa com a convidada especial. El festival recupera també l'actuació del llegendari Ron Carter (86 anys), que va haver de suspendre el concert de l'edició anterior per problemes de salut. La programació inclou noms com el del mestre brasiler Sergio Mendes, els saxofonistes Donny McCaslin i Chris Potter, el trompetista Dave Douglas, el vibrafonista Joel Ross, el quartet The Bad Plus, el duo de la pianista Sylvie Courvoisier i la guitarrista Mary Halvorson i l'associació paternofilial Los Fumero, formada per Horacio i Lucia Fumero.

Tal com explica el director del Festival de Jazz de Barcelona, Joan Anton Cararach, en aquesta edició hi ha tres propostes "especials" impulsades pel mateix festival. La primera, la col·laboració entre els pianistes Michel Camilo i Marco Mezquida. La segona, la presentació del nou projecte d'Andrea Motis enregistrat a Xile amb la Camerata Papageno dirigida pel guitarrista Federico Dannemann, i que a Barcelona interpretarà amb una orquestra de corda formada al Conservatori del Liceu (seran "24 músics en escena"). I la tercera, la col·laboració de Richard Bona amb la Liceu Big Band, dirigida per Sergi Vergés. "Quina trempera!", diu Cararach que va dir Vergés davant la proposta.

stats