Cultura 25/02/2021

'Paradís', una 'road movie' damunt l'escenari

Sergi Baos escriu i interpreta aquesta obra de teatre, que es podrà veure al teatre Mar i Terra de Palma divendres, dissabte i diumenge

2 min
Sergi Baos, dramaturg i intèrpret de 'Paradís', a l'escenari

El projecte que la productora El Somni Produccions havia de fer amb Sergio Baos era molt diferent del que va sortir finalment. "Estàvem treballant amb un text d'un autor estranger quan va esclatar la pandèmia i ens van confinar. Durant una xerrada que vam tenir, vam considerar que era millor preparar alguna cosa més propera, amb mirada local", explica Luis Baró, productor i director tècnic de la companyia. Va ser així com va néixer Paradís, una peça teatral de format road movie que va créixer durant una residència al teatre Sa Teulera d'Andratx. Escrita i interpretada per Sergi Baos, i dirigida per Xavi Núñez, l'obra de teatre es va estrenar a Andratx, i ja ha fet una petita gira –"dels bolos que no han caigut, clar"– per municipis de l'illa. Aquest cap de setmana arriba a Palma, al teatre Mar i Terra, on hi serà de divendres a diumenge.

Els protagonistes són personatges que viuen a Mallorca, però al marge del paradís que se suposa que és. Hi ha un rerefons de crítica social, però la història és una comèdia patètica de personatges que es veuen implicats "en un merder sense voler-ho". Un capellà, una femme fatale mallorquina, el seu home peninsular i el seu fill, un ni-ni, vertebren aquesta història. "Són gent que, a la mínima que veuen que poden guanyar doblers de manera fàcil i ràpida, es llança a la piscina", diu Baos. A més, Baró assenyala que és una aposta "arriscada" i que podria emmarcar-se dins la categoria de noves dramatúrgies. "És una peça que passa per la vista de l'espectador com si fos una pel·lícula", apunta.

Cartell de l'obra de teatre 'Paradís'
Cartell de l'obra de teatre 'Paradís'

"El que m'ha salvat de la pandèmia és fer teatre, com a actor i com a espectador. Encara que a les funcions només hi pugui anar un 50% de la gent que hi cap, és una alegria cada vegada que algú et programa", explica el dramaturg. Si tot va bé i la situació sociosanitària ho permet, la peça anirà fins a Calvià, Marratxí, Santa Maria i Bunyola, entre altres municipis. El productor i director tècnic d'El Somni Produccions considera que, encara que siguin temps insegurs i inestables, tothom va entusiasmar-se molt en la producció d'aquesta peça. "Hi havia ganes de fer feina, de fer-ho bé i d'arriscar", recorda.

Baos fa més de 20 anys que es dedica al teatre i diu que, a les Illes, ha vist canvis "substancials" en aquests darrers temps: "És impressionant la quantitat de companyies, actors i actrius que hi ha, i no només de teatre, sinó de les arts escèniques en general. Crec que hi ha un caliu que no havíem vist mai", expressa, i pensa que molta gent ha començat a anar al teatre per la necessitat de viure una experiència col·lectiva.

stats