Música
Cultura 08/11/2022

Paco de Lucía i Tomeu Penya: una cançó a canvi de sis melons de Vilafranca

Aquest dimarts s'ha presentat el programa de la segona edició del festival, que inclou artistes com Estrella Morente, Rocío Molina i Antonio Sánchez, entre d'altres

2 min
Polítics i organitzadors del Festival Paco de Lucía.

PalmaHi ha hagut música, ball i emocions fortes a la presentació de la segona edició del Festival Paco de Lucía de Mallorca, un somni fet realitat dels organitzadors i una manera de "tancar el cercle" de l'etapa del virtuós guitarrista a l'illa. Abans de presentar la programació, que es farà entre els dies 1 i 5 de març de 2023, s'ha projectat un videoresum del documental d'IB3 televisió, dirigit per Peter Echave, que explica la història de Paco de Lucía i els seus darrers anys a Mallorca. Entre els entrevistats hi ha Tomeu Penya, que, amb una anècdota, resumeix perfectament la proximitat afectiva que traspuava el músic andalús.

Penya explica que li va demanar "amb qui havia de xerrar" per fer una cançó junts. "Amb mi", li va contestar De Lucía. El preu d'aquesta col·laboració feia por al vilafranquer, que no va tenir més remei que demanar-li: "I què costarà?". "Una cançó? Mitja dotzena de melons de Vilafranca", recorda Tomeu Penya que li va dir. La vídua de Paco de Lucía, Gabriela Canseco, també rememora, en el documental, aquesta anècdota. "Ell era així", diu. La cançó que va sortir fou Paraules que s'endú el vent, del disc homònim, publicat el 2007.

La impulsora del festival, juntament amb Canseco, Soledad Bescós, ha celebrat que la iniciativa arribi a una segona edició i rebi suport de tantes institucions públiques i també d'entitats privades. Ha recordat, a més, que el festival és "totalment benèfic", i que la recaptació se l'endú tota la Fundació Paco de Lucía, que es dedica a la difusió del flamenc. Canseco, emocionada per veure fet realitat el que un dia va ser "una utopia", ha subratllat que el festival, enguany, tcreua les fronteres de Ciutat amb una actuació a Inca: "Això és totalment coherent amb els ideals de la Fundació i de Paco de Lucía, que sempre va lluitar per donar a conèixer el flamenc pertot".

L'estrella, Estrella Morente

La programació d'aquesta edició inclou noms de llarga trajectòria, però també noves veus. Una combinació per la qual el festival va decidir apostar des del principi i que han destacat polítics com la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera. Ara bé, si hi ha un nom que destaca, aquest és el d'Estrella Morente, que inaugurarà la programació. També hi haurà una actuació de la ballarina Rocío Molina, triomfadora a la Biennal de Venècia, on va obtenir el Lleó de Plata de Dansa 2022. El nebot de Paco de Lucía, Antonio Sánchez, prepararà un concert de la mà de SimfoVents, la banda de música de Palma; entre altres espectacles.

stats