Cultura 23/05/2014

L'Orfeó Català celebrarà eleccions a la presidència el 24 de juliol

Mariona Carulla optarà a la reelecció i previsiblement 's'enfrontarà' a Pablo Duran, portaveu d'un grup de socis que pretenia presentar una moció de censura

Acn
2 min

BarcelonaL'Orfeó Català celebrarà eleccions per escollir una nova junta el proper 24 de juliol. Així ho ha anunciat aquest divendres la seva presidenta, Mariona Carulla, que es presentarà a la reeleció. Carulla ha negat una hipotètica pèrdua de suports entre els socis i considera que hi ha un "nivell de satisfacció" alt amb la seva gestió.

Un moció de censura?

A més de Mariona Carulla, a les eleccions de l'Associació Orfeó Català del Palau de la Música també s'hi presentarà com a candidat Pablo Duran, extresorer de l'Orfeó Català. La intenció de Duran, capdavanter del moviment crític Socis de l'Orfeó, afirma que era presentar una moció de censura amb l'objectiu de desbancar l'actual junta, però atès que les eleccions són el 24 de juliol no els dóna temps de presentar-la abans dels comicis. D'altra banda, els estatuts no contemplen la possibilitat de presentar una moció i tampoc s'havia fet cap notificació a la direcció.

En un comunicat, Socis de l'Orfeó -un grup que assegura que compta amb el suport de més de 150 socis- ha acusat aquest divendres els actuals gestors de l'Orfeó Català de "falta de transparència, ocultació, incompliment dels estatuts, irregularitats i gestió deslleial cap a l'associació i a favor de la fundació". Fonts del Palau de la Música han defensat la legalitat de la gestió i han recordat que no s'ha formulat cap denúncia en aquest sentit.

La presidenta de l'Orfeó ha manifestat avui la seva convicció respecte les possibilitats de ser reelegida com a presidenta. De fet, ha exposat la seva percepció que "el grau de satisfacció amb el que es fa al Palau i a l'Orfeó alt" i ha indicat que "només seguint fent el que es fa i millorant-ho una mica, la gent pot estar contenta".

El calendari de les eleccions

El 24 de juny s'acabarà el termini de presentació de candidatures. L'endemà es constituirà la mesa electoral, que podrà presentar esmenes a l'acceptació de candidatures fins el dia 26. La campanya electoral, doncs, s'iniciarà el 27 de juny i culminarà el 24 de juliol amb l'assemblea de socis on es votarà la nova Junta de l'Orfeó Català.

Uns 1.200 socis tindran dret a vot en aquestes eleccions, molts menys que en els darrers comicis malgrat que el nombre total de socis hagi augmentat en aquest període. Això s'explica des de l'entitat pel fet que el registre que van heretar de l'anterior junta tenia un desfasament de fins a 500 persones, comptant baixes, socis en situació irregular i defuncions no comunicades.

A les eleccions que es van celebrar el 24 de novembre de 2010, van votar 859 socis, dels 1.660 que (teòricament) tenien dret a vot. 579 vots van ser per a la candidatura de Mariona Carulla, 260 a favor de la candidatura d'Enric Enrech, 18 vots en blanc i 2 de nuls.

stats