Cultura 26/11/2021

OR i Maria Hein, els dos triomfadors dels premis Enderrock de la música balear

3 min
El grup OR, recollint un dels dos premis que va rebre durant la gala dels premis Enderrock de la música balear.

PalmaEls grans triomfadors de la quarta edició dels premis Enderrock de la música balear 2021 han estat el grup manacorí O-Erra, millor artista i millor disc de pop-rock per Imaginari (Blau Produccions, 2021), i la cantautora de Felanitx Maria Hein, millor artista revelació i millor cançó per Sa teva presència, amb dos guardons cadascun gràcies a la votació popular. La gala s’ha celebrat aquest dijous al Xesc Forteza de Palma i ha reunit prop de 400 representants de l’escena balear, entre músics, sector i representants institucionals.

La resta de premis de votació popular han estat per al menorquí Rudymentari pel millor disc de músiques urbanes, Contracorrent (Guspira Records, 2020); el bandautor de Santa Maria del Camí Amulet com a millor disc de cançó d’autor per a Un desert de colors (Blau, 2021); la banda eivissenca Solpost com a millor disc de folk per El món prospera (Autoeditat, 2020); el projecte d’Enric Pastor & Co com a millor disc de jazz per Moments (Audiovisuals de Sarrià, 2021); el solleric Joan Miquel Oliver com a millor disc de música clàssica-contempòrània per Aventures de la nota La (Blau, 2020); la compositora palmesana Maika Makovski com a millor disc en llengua no catalana per MKMK (BMG, 2021) i, finalment, el grup de pop mestís de Bunyola Xanguito, que ha estat votat amb el premi a millor directe de l’any.

Maria Hein, cantautora felanitxera, va recollir dos premis i interpretà una de les cançons del seu primer disc.

Pel que fa als premis de la crítica, el manacorí Marco Mezquida ha rebut el guardó a millor disc de l’any i millor disc de jazz per Talismán (autoeditat, 2020); Borja Penalba ha recollit el premi a millor disc de cançó d’autor pel treball de Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba (Blau, 2020); els palmesans Saïm s’han enduit el millor disc de pop-rock per Fràgil (BCore Disc / Bubota, 2021); Maria Jaume ha rebut el reconeixement a millor disc revelació per Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), i l’eivissenc Miquel Serra, considerat Premi Especial del Jurat per Cançons de Joan Serra (Foehn Records, 2021).

El compositor i bateria catalanomallorquí Ramon Farran ha estat reconegut amb el premi Enderrock d'Honor de la música balear 2021. Farran ha tocat com a bateria i percussionista amb bona part de les figures històriques del jazz, com Frank Sinatra, Miles Davis i Louis Armstrong. Com a compositor ha gravat 14 discos de contemporània i clàssica i ha participat en infinitat de produccions com el superèxit d’Els Valldemossa Fiesta, els primers treballs de Toni Morlà i l’àlbum mític sobre poemes de Robert Graves, Olivo Tree (Drums, 1977). Ara, a 82 anys, plens de vitalitat i energia, s’ha empadronat a Sóller per completar un compromís vital amb la música i la poesia i complir una promesa artística amb Mr. Graves, pare de la seva dona i avi de les seves tres filles.

El cantant Tomeu Penya ha rebut el premi a la trajectòria 2021 gràcies als més de 50 anys de carrera sobre els escenaris. Va projectar la seva popularitat gràcies a un himne sobre l’entesa entre Catalans i mallorquins i a l’adaptació de Bee Gees Illes dins d’un riu.

L’activista cultural Miquel Àngel Sancho ha rebut el nou premi Enderrock- Obra Cultural Balear a una personalitat cultural per la seva contribució a la música, com a fundador ara farà 40 anys de la botiga de discos Xocolat i del segell Blau Produccions, a més de la projecció que ha donat als músics balears i el suport a artistes d’arreu dels Països Catalans.

Una gala amb ritme

Durant la gala s’han estrenat en directe noves cançons i també s’han presentat discos amb actuacions d’una representació actual i transversal de l’escena balear. El reunificat grup manacorí Kard’s Piken, amb la col·laboració de luxe del guitarrista Joan Bibiloni, ha obert la Nit Enderrock amb una revisió de l’emblemàtica peça d’aquest darrer, Joana Lluna, en el quarantè aniversari de la seva publicació. Durant l’acte s’han succeït, a més, les actuacions d’Alanaire, que ha interpretat Reviure, avanç del seu primer disc; el duet de Selva i Moscari Donallop hi ha estrenat el tema Tremolor amb una sorprenent posada en escena; els guanyadors del Sona9 2020, el quartet de pop Reïna, han presentat Dies bons, inclosa al disc Arts marcials (U98 Music, 2021); el jove cantautor manacorí Jantià ha interpretat Dins la llum d’un llamp, del seu àlbum de debut P.A.S. (Blau, 2021); la cantautora revelació de Felanitx Maria Hein ha cantat Continent i contingut, del seu primer àlbum homònim. Per cloure l’acte, Baaldo ha fet una performança de La cuca amb una posada en escena amb ballarins.

stats