Cultura 17/02/2021

Onada de vandalisme contra busts i escultures a Palma

Hi ha dos tipus de pintades: les màscares negres a les figures i les pintades blaves als rostres de destacades figures de l'antifeixisme

2 min
El bust d'Aurora Picornell, pintat de blau

La Policia Local de Palma ho està investigant, tot i que fins ara no s'ha fet públic que hagin trobat cap pista. Indaga qui hi ha darrere d'una onada de vandalisme contra obres d'art palmesanes, patrimoni de tots els ciutadans. 

Les escultures de La dona de Palma i La veritat, i els busts d'Aurora Picornell i d'Emili Darder han sofert pintades "inacceptables", en paraules de l'Ajuntament. A les dues primeres, la de La dona de Palma i La veritat -situada als peus de la figura d'Antoni Maura-, uns desconeguts els han pintat una mascareta negra al rostre. En canvi, als busts d'Aurora Picornell i d'Emili Darder els han pintat de blau i, en el cas del darrer batle republicà de Palma, també li han tapat la placa que el recorda i al pilar hi han escrit "¡Viva España!". No es tracta de pintades puntuals, sinó d’accions reiterades. 

El bust d'Emili Darder, pintat de blau

El regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera, condemna els fets, que qualifica d'"incívics" i "relacionats amb el feixisme". Sense voler avançar-se a la feina de la policia, té clar que hi ha dos grups diferents actuant: els que pinten màscares negres a les escultures i els que taquen de blau busts de destacades figures de l'antifeixisme -Aurora Picornell i Emili Darder-. Noguera, a més, recorda que en un mural de Joan Aguiló, algú ja hi va pintar una màscara negra, i la va firmar amb el nom "The masking". En canvi, els que han pintat els busts de blau han atacat "dues figures amb una ideologia molt concreta i marcada i que va determinar els seus finals". En aquest segon cas, l'acció, diu Noguera, "està carregada d'odi i és d'orientació feixista". "N'hem de trobar els responsables", rebla.

Els desperfectes de les escultures requereixen la intervenció d'un professional de la restauració, i entre aquest divendres i dilluns començaran les tasques, diuen fonts de Cort.

L’Associació per la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha dit que s’han de dignificar una altra vegada aquests elements, íntimament lligats “a la història dels palmesans”, que han estat atacats “per motius ideològics”. ARCA considera que “l’extremisme ideològic no aporta res a la convivència harmònica i respectuosa en la societat”. 

També l’STEI Intersindical ha criticat aquest odi i ha reivindicat la memòria d'Aurora Picornell i Emili Darder. El sindicat ha fet una crida a l’organització d’un “moviment antifeixista transversal contra el franquisme, el nazisme, l'odi i la intolerància". Ha recordat també que l’atac als busts de Picornell i Darder s’han fet una setmana abans del 24 de febrer, Dia de record a les víctimes del franquisme.

La façana de la Casa Obrera

 A més a més, dimarts, 16 de febrer, Frente Obrero va denunciar que un grup de quatre neonazis va aparèixer davant el seu edifici la nit anterior, la de dilluns, cap a les 20 h. El grup va omplir tant l'edifici com el seu voltant d'adhesius que deien "Certificado. 100% anticomunistas" i de pintades d’”Arriba España”. També hi varen deixar fullets de propaganda de la Falange. 

 

stats