Cultura 29/03/2022

Òmnium se suma a la temporada de festivals amb un macroesdeveniment a Terrassa

El Límbic serà itinerant, tindrà 50 propostes multidisciplinàries gratuïtes i aquest any se celebrarà el 27 i el 28 de maig

2 min
El ballarí i coreògraf Miquel Barcelona

BarcelonaÒmnium Cultural tindrà el seu propi festival a partir d'aquest any. Es dirà Límbic, acollirà programació de creació contemporània i cada edició se celebrarà en un municipi diferent. La primera ciutat en acollir-lo serà Terrassa els dies 27 i 28 de maig. "És el primer festival itinerant de creació contemporània del país", destaca el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. La iniciativa vol promoure la cultura del país –les propostes programades seran totes en català– i acostar-la als joves. Per això tots els espectacles i activitats seran gratuïts i es faran als carrers del centre de Terrassa i al parc de Vallparadís.

El Límbic serà un festival multidisciplinari amb propostes musicals, dansa, circ, humor, teatre, poesia i activitats formatives, tallers i trobades artístiques. La productora cultural La Sullivan s'ha encarregat de programar-lo guiant-se per "un comitè assessor format per responsables d'altres festivals com Fira Tàrrega, el TNT i el Sismògraf i en col·laboració amb entitats terrassenques", segons explica la directora del Límbic, Mireia Calafell. En total hi haurà 50 propostes que "potencien el risc i l'experimentació, valors com el feminisme, l'antiracisme i l'antifeixisme, la llengua i l'emergència", afegeix Calafell. La iniciativa combinarà els espectacles i artistes més actuals amb d'altres que ja tenen una trajectòria perquè han circulat per teatres i festivals. Entre els objectius de Límbic hi ha “vetllar per l’equilibri territorial de l’oferta cultural del país” i "descentralitzar la cultura i apropar-la a tots els racons del país”, subratlla Antich.

Vincles amb el teixit local

De moment, Òmnium només ha anunciat els noms de tres artistes que participaran en l'edició d'enguany: el ballarí Miquel Barcelona, la violinista Coloma Bertran i Ven'nus, el projecte de la cantautora sabadellenca Valèria N. Saurí. La resta de cartell es donarà a conèixer a finals d'abril. El festival serà itinerant, però vol aprofitar l'estada a cada municipi per establir lligams amb la xarxa d'artistes locals. Per això s'obrirà una convocatòria –la d'aquest any ja ha arrencat– perquè s'hi presentin artistes de cada ciutat i es creï així una cartografia feta per a l'ocasió. Això va lligat amb la voluntat que el pas del festival per cada municipi no sigui efímer, sinó que pugui deixar pòsit a través dels vincles entre creadors locals i programadors d'altres iniciatives. "És un regal de festival que arrelarà a Terrassa, estic convençut que quedarà a la ciutat", afirma l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. El pressupost del festival és de 300.000 euros que provenen dels recursos propis d'Òmnium Cultural i del suport de l'Ajuntament de Terrassa.

stats