Política lingüística
Cultura 21/12/2023

L'OCB convocarà el Consell Social de la Llengua Catalana si Prohens no ho fa

Des del Govern asseguren que "no està decidit si es farà en breu o no", mentre que l'entitat vol tractar "de manera urgent" el pla de segregació lingüística a les escoles

2 min
Marga Prohens aquest migdia al Parlament

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) donarà al Govern un "ultimàtum" després de les festes de Nadal perquè convoqui "de manera urgent" el Consell Social de la Llengua Catalana. Si no, l'entitat s'acollirà al mecanisme que el mateix reglament del Consell de la Llengua preveu i que permet a un dels sis vicepresidents convocar les sessions ordinàries del ple. L'OCB està legitimada per fer-ho perquè "ha transcorregut l'any natural sense que el president –la cap del Govern, Marga Prohens– l'hagi convocat", segons estableix l'article 17 –es va modificar el desembre de 2020. Per part del Govern, el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Llorenç Perelló, reconeix que "el tema està damunt la taula", però també assenyala que no no hi ha "un moment pactat per convocar-lo". "Estudiam la composició de l'òrgan. No està decidit si es farà en breu o no", afegeix.

Antoni Llabrés, membre de la junta directiva de l'OCB i representant de l'entitat en el Consell de la Llengua, recorda que varen sol·licitar al Govern de Prohens la reunió urgent el 8 de novembre, dies després de conèixer el contingut de l'anomenat Pla Vera –en referència al conseller d'Educació, Antoni Vera– per tractar detalladament la segregació lingüística a les escoles. "Donarem un ultimàtum i després convocarem el Consell de la Llengua, perquè és l'organisme de referència i representa tot el sector de manera mixta, tant l'Administració com la societat civil", explica Llabrés. El canvi de reglament per incloure la nova potestat dels vicepresidents es va fer, recorda, "per evitar el que va passar durant la legislatura de José Ramón Bauzá, que va deixar morir el Consell". Amb la constitució del nou Govern, el reglament recull sis vicepresidents, un dels quals és el president de l'Obra Cultural Balear, Joan Miralles.

Trencament del consens

En un comunicat, l'OCB va recordar que el Consell Social de la Llengua Catalana constitueix el fòrum idoni per estudiar i valorar una mesura "tan lesiva" per al català com el pla signat pel PP i Vox. "El Pla Vera trenca amb el model lingüístic educatiu que ha funcionat al llarg d'aquests darrers 25 anys i amb el consens en aquesta matèria. S'ha acordat d'esquena i en contra de l'opinió unànime de la comunitat educativa i de les entitats culturals de referència, amb l'OCB al capdavant", van lamentar.

L'entitat considera que el pla és incompatible amb la Llei de normalització lingüística, la Llei d'educació i el Decret de mínims, que prescriu impartir determinades matèries en llengua catalana. "El pla Vera suposa desviar recursos de manera gratuïta, que haurien d'anar destinats a necessitats més peremptòries, com ara la baixada de ràtios o la millora i el manteniment d'infraestructures", apuntaren abans de demanar que es retiri "immediatament" la implantació de les mesures.

stats