Equipaments
Cultura 18/10/2021

S'obre el concurs a la direcció del Museu de Ciències Naturals i l'han de modificar per un error

Anna Omedes es jubilarà a la primavera després de 23 anys a la direcció

2 min
L'esquelet del cetaci es torna a exposar, des d'ahir al Museu Blau del Fòrum de Barcelona.

BarcelonaEl Museu de Ciències Naturals renovarà la direcció per la jubilació de la primatòloga Anna Omedes, que va accedir al càrrec el 1999. L'1 de maig s'acabarà el contracte d'Omedes, després de 23 anys, i la previsió és que durant els seus últims mesos faci traspàs de funcions amb el nou responsable del centre. Tot i que l'Ajuntament de Barcelona, al qual està adscrit el consorci que comparteix amb la Generalitat de Catalunya, no ho ha comunicat públicament, el concurs està obert tal com es pot veure a la web del museu. Segons les bases, el termini per presentar candidatures és fins al 2 de novembre i requereix redactar un projecte, a més dels mèrits.

Els 20 dies naturals, que són escassos per elaborar un projecte museístic (es demana des de les polítiques de conservació fins al programa pedagògic), han aixecat algunes suspicàcies al sector. Des del museu admeten que aquest termini és curt i, de fet, l'atribueixen a un error administratiu amb els dies hàbils i naturals. Per això l'Ajuntament farà pública una correcció de les bases i, per si hi havia dubtes, l'ampliarà fins al 14 de gener. Els pròxims dies s'anunciarà el relleu d'Omedes i aquest canvi en les bases. Tot i que es gestiona a través d'un consorci, l'Ajuntament és la institució que aporta el percentatge més alt dels 9 milions d'euros de pressupost anual del centre, que té 69 treballadors.

Des de l'Associació de Museòlegs de Catalunya, Joan Vicens Tarré considera que els 20 dies són un termini curt, però com que no hi ha establert quin seria l'òptim, no hi posen pegues. Per exemple, el concurs del Macba va donar sis setmanes de termini per presentar candidatura. Des de l'entitat valoren molt més que sigui un concurs obert a tothom (i no restringit als funcionaris com ha passat al Museu Marès) i que, a més de mèrits i competències, requereixi un projecte concret per desenvolupar.

Els reptes del Museu de Ciències Naturals són importants i d'envergadura perquè haurà d'elevar la categoria del centre a Museu Nacional de Ciències Naturals i, per tant, n'haurà de fer el disseny. A més de la tasca científica i de posicionar millor públicament el Museu Blau, que des que el 2011 es va traslladar al Fòrum va guanyar en espai però va perdre centralitat, també haurà de desplegar altres equipaments. Segons el mateix concurs, haurà de planificar la seu científica del castell dels Tres Dragons a la Ciutadella (que ara està tancat al públic i on hi haurà les col·leccions de zoologia i geologia, a més d'àrees de recerca), acabar el Jardí Botànic a Montjuïc i posar en marxa el Museu Martorell (una altra seu científica en rehabilitació que acollirà una exposició sobre l’evolució dels museus de ciències naturals, activitats obertes al públic i el centre de documentació). Amb aquest nomenament es tancarà un període de renovacions de directius històrics als museus catalans.

stats