Teatre
Cultura 19/02/2024

Una obra inèdita censurada pel franquisme protagonitzarà l’Any Xesc Forteza

Les activitats organitzades per l'Ajuntament de Palma per commemorar el 25è aniversari de la mort de l’actor i dramaturg s’iniciaran aquest dijous amb l’estrena de ‘Ca ses monges’

2 min
Catalina Forteza, filla de Xesc Forteza, Javier Bonet, primer tinent de batle i regidor de Cultura, i Rafel Brunet, director general de música i arts escèniques, a la presentació dels actes

PalmaUna analogia entre la mort de Franco i la mort d’un pagès mallorquí. Aquest era el contingut de l’obra Fermat i ben fermat, una obra de teatre escrita per Xesc Forteza l’any 1976 que va ser censurada “des de la primera i fins a la darrera pàgina”. Així ho ha explicat Catalina Forteza, filla del còmic mallorquí, a la presentació dels actes de l’Any Xesc Forteza, una programació organitzada per l’Ajuntament de Palma en el marc del 25è aniversari de la seva mort. 

“Hi van veure una crítica al règim i, temps després, quan ja l’hauria poguda estrenar, no ho va voler fer”, ha afegit. Demanada sobre el missatge polític de l’obra, la filla de Xesc Forteza ha explicat que “en té, i qui vulgui entendre’l ho farà”. El text, que havia quedat desat dins un calaix, serà presentat per primera vegada al públic en forma d’una lectura dramatitzada que es farà el mes de juliol. 

És només una de les propostes que Cort ha programat per als pròxims mesos i que aquest dilluns mateix ha detallat el primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet. “Volem reivindicar el seu llegat amb la màxima solemnitat”, ha afirmat, “ja que es tracta d’un autor que no necessitava ni ajudes ni subvencions, li bastava amb el suport del seu públic”. Un suport que continua ben viu, segons Bonet, ja que a dos dies per a l’inici de les activitats programades per a aquesta commemoració amb l’estrena de Ca ses monges, ja s'han venut més de 1.500 entrades i se n’ha programat una reposició que es farà per Nadal. A més, des de Cort continuen estudiant la possibilitat que hi hagi una gira per altres municipis de Mallorca d’aquesta representació, la primera producció pròpia de l’Ajuntament de Palma.

Aquest mateix dijous s’inaugurarà també l’exposició Una vida, un llegat a l'entrada del teatre municipal Xesc Forteza, una exposició comissariada entre Catalina Forteza i Pilar Ribal, directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, on es podran veure des de fotografies personals fins a un àlbum on es recull tota la trajectòria de la companyia Artis, caricatures i retrats. 

Un concurs de textos teatrals, curtmetratges i una gala

Per altra banda, entre l’agenda d’actes d’aquesta commemoració s’hi troba la primera convocatòria de textos teatrals de comèdia Xesc Forteza, un concurs obert que clourà amb la representació dels textos guanyadors en format reduït el pròxim mes de setembre. A més, les peces seleccionades rebran premis en metàlic d’entre 500 i 3.000 euros. Per altra banda, el pròxim 6 de juliol, data de la mort del còmic, es farà una gala “multitudinària al voltant de la seva memòria” al teatre Principal de Palma. Finalment, està previst que en els pròxims mesos s'iniciï el procés de digitalització del conjunt de monòlegs enregistrats pel mateix Xesc Forteza i que es projectin dos curtmetratges documentals dirigits per Joan Monse.

stats