Música
Cultura 11/11/2022

El Cor de Cambra treu de gira el Cançoner Popular de Catalunya

Els concerts estrenen arranjaments d'Arnau Tordera, Joana Gomila, Anna Campany i Marta Pintó, entre d'altres

Xènia Ballesteros Quicios
2 min
Fotografia grupal  del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana

BarcelonaEl Cor de Cambra del Palau de la Música presenta el concert titulat El cançoner popular contemporani - 100 anys de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya a deu localitats del país entre el 5 de novembre i el 29 d’agost. La gira, que es va estrenar la setmana passada al castell de Concabella de Lleida, forma part del projecte commemoratiu dels 100 anys del cançoner, i aquest dissabte passa per Barcelona, pel Petit Palau de la Música (20 h).

El repertori és una selecció de peces del cançoner popular amb una mirada actual. Inclou obres amb arranjaments fets prèviament per Bernat Vivancos, Xavier Pastrana, Joan Magrané, Carles Prat, Feliu Gasull, Josep-Lluís Guzmán-Antich i Xavier Puig, i set de nous encarregats per a l'ocasió a Anna Campany, Marta Pintó, Joana Gomila, Laia Vallès, Arnau Tordera, Josep Ollé i Francesc Guzman. El director del cor, Xavier Puig, considera que la suma dels arranjaments “inclou la generació d’or de la composició catalana” i afirma que en un sol concert fan “un mostrari com pocs d’una generació de compositors que és la millor que hem tingut en tota la història”.

L’Obra del Cançoner Popular

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya fou una iniciativa privada que el mecenes Rafael Patxot va encarregar a l’Orfeó Català i als especialistes en cançons tradicionals amb la intenció de fixar el llegat de la música popular de tradició oral. Fins a l’esclat de la Guerra Civil, aquesta missió col·laborativa va recollir prop de 60.000 cançons. 100 anys després, l’objectiu és recordar-lo amb una visió innovadora, mentre que també s'intenta que serveixi d'inspiració per als joves compositors catalans.

Joan Tomàs i Parés, un dels missioners encarregats de la recerca, recollint les melodies del flabiolaire Bonaventura Gili Reig a Viladrau l'any 1927.

El comissari del centenari de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya, Jaume Ayats, assegura que el projecte col·laboratiu és "una excepció a Europa". Arnau Tordera, un dels compositors d'aquesta nova versió contemporània, explica que "aprofitant que tenia un gran cor" a la seva disposició, "algunes harmonies són més complexes per oferir aquest contrast entre una certa tradició i una certa modernitat".

La gira del Cor de Cambra continuarà el 19 de novembre al Teatre Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols, i l'any que ve passarà pel Festival Ressona de Cardedeu (26 de març), el Teatre Kursaal de Manresa (22 d’abril), l’Atlàntida de Vic (28 d’abril), l'Auditori Enric Granados de Lleida (7 de maig), el Teatre Casal d’Agramunt (13 de maig), l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, també al maig, i el Festival Musicant de Campllong (29 d’agost).

stats