Obituari
Cultura 13/01/2023

Mor el pintor Miquel Martí Company a 72 anys

Amb Palma com a paisatge vital, des de feia dues dècades pintava al carrer de Sant Miquel, un lloc que preferia al seu estudi

ARA Balears
2 min
Miquel Martí.

PalmaEl dimarts de matinada moria a Palma el pintor Miquel Martí Company a 72 anys. Havia nascut a Binissalem el 1950, però la seva vida ha estat estretament lligada als carrers de Ciutat, on se'l reconeix com un dels personatges del paisatge urbà. De fet, Martí Company pintava al carrer des de feia dues dècades, en concret al carrer de Sant Miquel, un lloc que sempre declarà que preferia al taller que tenia, ple a vessar de feina feta o a mig fer, al carrer del Rei Sanç. Cada matí posava el seu cavallet davant el convent de sant Antoniet, la façana del qual li servia per exhibir els papers i les teles pintades. Aquesta era també la seva manera de desvincular-se d'un mercat de l'art amb el qual es mostrava molt crític. El seu fill, Miquel Martí, no ha dubtat de dir a l'ARA Balears, que "era un esperit lliure, un antisistema".

Miquel Martí Company confessava que pintar, per a ell, era una necessitat. Deixeble de Pere Quetglas Xam, es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis de Palma, a l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i, gràcies a una beca, va estudiar també a París i va conèixer les tècniques de gravat a Urbino (Itàlia). Ell es definia com un pintor polifacètic que practicava el paisatge, però també la figura –especialment d'animals–, així com natures mortes. A la diversitat, però, hi arribà per una evolució que el va dur des d'unes passes inicials dins les esteles de l'expressionisme i el neocubisme a una figuració que se servia de la deformació grotesca per exercir una crítica del poder i d'unes convencions de les quals n'era al·lèrgic.

Les pàgines de la Gran enciclopèdia de la pintura i l'escultura de les Balears (Promomallorca) destaquen els guardons que a l'illa va rebre des dels inicis de la seva trajectòria artística, com ara el premi de dibuix José Costa Ferrer 'Picarol' (1976), la primera medalla de gravat al Saló de Tardor del Cercle de Belles Arts (1977) i els primers premis de pintura a municipis com Andratx (1978), Binissalem (1982 i 1986), Alaró (1986) i Llucmajor (1989), entre d'altres. També hi ha un recorregut per les principals exposicions que es varen fer de la seva obra, unes mostres que el varen dur de Palma i nombrosos pobles de Mallorca a Barcelona i París.

A començament de la dècada del 2000, Miquel Martí Company es va traslladar a pintar al carrer, tot i conservar el seu estudi. Sentia –i així ho deia als seus nombrosos interlocutors– que els galeristes havien abusat d'ell, especialment el darrer que va tenir. "El meu pare es va cansar de les normes del mercat, de les seves imposicions. I sí, volia pintar al carrer, ser un pintor del carrer. Sempre deia que estava més content si veia passar gent i conversava amb els uns i els altres", relata el seu fill Miquel.

El comiat de Miquel Martí Company es farà diumenge, dia 15 de gener, de 8 a 11 h, al tanatori del Bon Sosec de Palma.

stats