Música
Cultura 16/06/2022

Núria Graham, Chicuelo, Ernest Crusats: la programació del Mercat de Música Viva 2022

57 concerts i 700 professionals permetran recuperar la normalitat en la música en directe

3 min
Núria Graham, en una fotografia d’arxiu.

BarcelonaEl Mercat de Música Viva de Vic recuperarà la "normalitat absoluta" del 14 al 17 de setembre. Això vol dir que espera programar 57 concerts i atreure uns 700 professionals a la capital d'Osona, a més d'audiències multitudinàries als grans escenaris. Les xifres són importants per veure la necessitat que hi havia per part dels productors i músics de donar sortida a la nova creació dels dos darrers anys pandèmics. Per això, a més dels escenaris habituals es podran sentir concerts en carrers i places de la ciutat: la música s'escamparà per 25 racons de Vic. En els escenaris grans i gratuïts de la plaça Major i El Sucre hi actuaran Stay Homas, Delafé y las Flores Azules, Roba Estesa, 31 FAM, Auxili, Maruja Limón, Lal'ba, Pupil·les, Blaumut i Hip Horns Brass Collective, a més dels familiars Lali BeGood i Black Music Big Band Junior. La resta de concerts per a professionals són accessibles a tothom a partir de les 6 de la tarda per 3 euros.

Aquest Mercat estarà marcat per les estrenes, que seran fins a 16 concerts, un terç de la programació. També per la paritat: el 50% de projectes estan liderats per dones. Noms com Núria Graham, que inaugurarà el festival amb el seu nou disc, Cyclamen; el d'Ernest Crusats, que presentarà el seu projecte en solitari després de La Iaia, i el del guitarrista Chicuelo amb el disc Caminos. "L'embut que hi va haver el 2019 i 2020 de discos presentats el 2022, quan han tingut garantida la gira, pot haver fet que no ens hagin arribat propostes de grans noms, però en canvi ens ha permès encaixar propostes que en altres edicions no tenen tant lloc. Serà un Mercat més exigent però també més estimulant pel públic", diu el director, Marc Lloret.

Així que hi haurà noms debutants o desconeguts pel gran públic que el Mercat vol destapar: la cantant del Taller de Músics Alba Morena, que s'ha comparat amb Rosalía, treu el primer disc apadrinada per Marcel Bagés i David Soler; també el cantaor Pere Martínez publica un disc d'adaptacions de temes de la cançó catalana, i hi actuarà el pirinenc Arnau Obiols. També es podran descobrir tres projectes sorprenents: l'electrònica de b1n0, el jazz d'avantguarda de Zb·Yu·Ra i els sons naturals de XY. A més hi actuaran bandes i artistes com Rombo, L'Hereu Escampa, Miquel Serra, Pere Bujosa, Dani Nel·lo, Le Nais i Aiala & Eltornado. D'entre les propostes catalanes del sotabosc hi ha La Élite, Poncelam, Delight, Manel Fortià, Lucas Bun i Invisible Harvey.

Un ampli ventall de convidats

Hi haurà músics convidats d'arreu del món, però amb un focus especial de francesos, occitans i espanyols. Entre els primers hi haurà Julia Pertuy, SUN, Gatica i Duo du Bas. I d'Espanya vindran tres projectes que experimenten amb música tradicional de forma gens convencional: el trio gallec Caldo, els murcians Maestro Espada i la madrilenya María de la Flor. Els navarresos Chill Mafia, després de triomfar al Primavera Sound, portaran a Vic el seu "trap radikal". El jazz anirà a càrrec dels bascos Idoia i la canària Gabriela Suárez, i els valencians seran més indies, Aina Palme i Joe Pask.

Les formacions de músiques del món amaguen algunes històries englobades en l'ocurrent etiqueta "Root Grrrrl", com la de la negra i lesbiana Dandara Manoela, la burundesa Betina Quest, l'argentina Sofía Viola o les Kumbia Queers, que denuncien el neoliberalisme des del tropipunk queer. Els ritmes llatins aniran a càrrec de Diego Martez i el supergrup català La Sra. Tomasa.

Entre les múltiples aliances del Mercat de Música Viva de Vic hi ha les connexions amb els festivals Cantilafont, Portalblau i Embassa't, on porten o han portat Pol Batlle i Rita Payés, Carla i Maria Jaume. També una programació off que programen les Cases de la Música, el Taller de Músics i el Sona 9. Segons un estudi de la UOC, el Mercat de Música Viva genera fins a 2.700 contractes i té un impacte econòmic anual de 4,1 milions d'euros.

stats