Cinema
Cultura 27/10/2022

La "nova era" de l'Evolution! arranca amb Nastassja Kinski, Lone Scherfig i Ed Lachman

Aquest dimecres ha arrancat l'onzena edició del festival, amb l'entrega de premis i la projecció de 'Triangle of sadness', del triomfador de Cannes Ruben Östlund

2 min
L'actriu Nastassja Kinski, el director de fotografia Ed Lachman i la directora del festival, Sandra Lipski, a la catifa vermella.

PalmaEls flaixos dels fotògrafs a l'estora vermella han donat al sus a la gala inaugural de l'11a edició de l'Evolution Mallorca International Film Festival, que ha tingut lloc aquest dimecres vespre al teatre Principal de Palma amb la projecció de la pel·lícula Triangle of sadness, escrita i dirigida per Ruben Östlund. El film va guanyar la Palma d'Or al darrer festival de Cannes. 

Abans, però, el protocol. Amb un exquisit acompanyament musical de la banda de Lost in Translation, l'actriu Neus Cortès, encarregada de conduir la gala, ha pujat a l'escenari per donar la benvinguda a tothom. Ho ha fet mesclant català, castellà i anglès.  

La següent a pujar a l'escenari ha estat la directora del festival, Sandra Seeling Lipski, que ha fet el seu discurs en anglès i breument en castellà. Emocionada, ha donat les gràcies a tothom que ha donat suport al festival des del principi, i ha assegurat que aquest dimecres s'ha iniciat una "nova era", encetant la segona dècada de vida de l'Evolution. Lipski ha cridat a l'escenari l'actor Antonio de la Torre, el responsable d'entregar el primer dels tres premis de la nit. La guardonda ha estat la directora danesa Lone Scherfig. 

De la Torre, que ha treballat amb ella a The Movie Teller, ha compartit amb el públic que, durant el rodatge de la pel·lícula, ha conegut una directora "intrèpida, amable" i amb molta mà esquerra per fer feina en equip: "Et mereixes tots els premis que et donin", li ha dit. Scherfig ha agraït el reconeixement i ha celebrat aquest festival de cinema, que té un "programa fort" i una "atmosfera potent".

El director de fotografia Ed Lachman (The Virgin Suicides, de Sofia Coppola; Carol, de Todd Haynes, etc.), també ha estat guardonat en aquesta gala inaugural del festival de cinema. Coix, perquè va tenir un accident mentre treballava, i divertit, ha advertit des del faristol que el llenguatge del cinema no són "només les paraules, sinó que també són imatges". I sovint, ha afegit, "les imatges parlen més fort que les paraules". Li ha fet entrega del guardó el director de fotografia britànic John de Borman.

Per acabar l'entrega de premis, el conseller de Turisme de Mallorca, Andreu Serra, ha pujat a l'escenari per donar en mà el guardó de la Mallorca Film Comission a la icònica actriu Nastassja Kinski. Amb un to de veu amable, senzill i amorós, combinat amb el blanc lluent d'un vestit ample i descansat, la presència de Kinski ha tallat l'alè a la sala. Ha dedicat el premi a sa mare: "Què podem fer més que trobar l'amor i passar junts els mals moments?", ha dit davant l'auditori, tot celebrant, després, compartir nit amb els altres premiats.

stats