Cinema
Cultura 18/03/2023

Nou triomf català al festival de cinema de Màlaga

Premi a la millor pel·lícula per '20.000 espècies d'abelles', d'Estibaliz Urresola, i al millor guió per 'Els encantats', d'Elena Trapé

2 min
Fotograma de '20.000 especies de abejas'

BarcelonaDes de fa una dècada, no és cap novetat que el cinema català sigui distingit amb la Bisnaga d'Or a millor pel·lícula del Festival de Màlaga. Ha passat, entre altres casos, amb Els nens salvatges, de Patricia Ferreira (2012); Estiu 1993, de Carla Simón (2017), i El ventre del mar, d'Agustí Villaronga (2021). Aquest 2023 no ha estat cap excepció: la coproducció catalana i basca 20.000 espècies d'abelles, dirigida per Estibaliz Urresola, ha rebut la màxima distinció de la 26a edició del festival, un mes després que l'actriu protagonista, Sofía Otero, de 9 anys, guanyés a Berlinale l'Os de Plata a la millor interpretació.

Si 20.000 espècies d'abelles, llargmetratge que narra la història de la Coco, de 8 anys, una nena trans que no encaixa amb les expectatives de la resta i que aprofita un estiu per afermar la seva identitat, ha rebut la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola, en la categoria de millor pel·lícula iberoamericana la triomfadora ha estat Las hijas, de Kattia G. Zúñiga.

La ruptura d'una mare

La catalana Els encantats, un altre dels llargmetratges que partien com a favorits en la secció oficial del festival, ha rebut el premi al millor guió. La pel·lícula, dirigida per Elena Trapé i escrita a quatre mans amb Miguel Ibáñez Monroy, retrata la reacció d'una mare –encarnada per Laia Costa– a una ruptura amorosa i la gestió del buit que deixa l’absència del seu fill. Trapé ja va guanyar la Bisnaga d'Or del festival per Les distàncies (2018).

El premi especial del jurat ha estat per Bajo terapia, de Gerardo Herrero, per la feina del conjunt d'actors a la pel·lícula. Pel que fa als premis a les millors interpretacions, han guanyat la gallega María Vázquez, pel paper a Matria, i Alberto Ammam, per Upon entry.

Cinc premis més

L'idil·li amb el cinema català del Festival de Màlaga ha acabat de confirmar-se amb cinc premis més. Las buenas compañías, de Sílvia Munt, ha aconseguit el premi del jurat jove. Munt hi narra la lluita d'un grup de dones els anys 70 a favor de l’avortament. La Bisnaga de Plata del públic en la secció de documentals ha estat per la producció catalana Remember my name, d'Elena Molina.

Pel que fa als curtmetratges, Àlex Monner ha rebut el premi a millor actor per Tormenta de veranoDiari d'un operador, de Dani Seguí Florit, ha guanyat el guardó del públic d'Animazine; i Les més grans, de Núria Ubach, Marta Codesido, Dubi Cano i Ulrika Andersson, el del públic de secció oficial.

stats