Cultura 11/12/2020

Quan la norma és l'Aina: la primera assistent de veu en català deu el nom a Aina Moll

La Generalitat de Catalunya ha presentat la futura plataforma pública que vol garantir la presència del català en el món digital gràcies a la intel·ligència artificial

Clàudia Darder
1 min
Quan la Norma és l'AINA: la primera assistent de veu en català deu el nom a Aina Moll

PalmaLa Generalitat de Catalunya ha presentat aquest dijous Aina, la futura plataforma pública que vol garantir la presència del català en el món digital gràcies a la intel·ligència artificial. El projecte, que és a quatre anys vista, es va donar a conèixer aquest dijous a la seu del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. Aquesta eina generarà els recursos digitals i lingüístics perquè la indústria tecnològica els incorpori a app i serveis. El nom escollit, Aina, és un homenatge a la filòloga menorquina Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya del 1980 al 1988; i encarregada, l'any 1982, de la primera campanya institucional de sensibilització sobre l’ús del català: El català, cosa de tots. El personatge d'aquella campanya fou la Norma. Ara, la norma és l'Aina.

A més, el nom té una referència tecnològica, en anglès: AI (intel·ligència artificial). El Barcelona Supercomputing Center col·labora en el desenvolupament del projecte, que té un pressupost de 13,5 milions d'euros.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de Catalunya, Jordi Puigneró, va ser a l'acte de presentació. També hi participaren el director associat del Barcelona Supercomputing Center, Josep Maria Martorell, i la directora general de Societat Digital, Joana Barbany. En acabar l’ordre d’intervencions es va fer una demostració del projecte.

stats